Svi žele završiti fakultet, ali pogledajte koja su deficitarna zanimanja u BiH

Stručnjaci savjetuju da se vode potrebama tržišta rada kojima najviše nedostaju zanatlije, medicinari i IT stručnjaci.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS poslodavci su lani vapili za bravarima, vozačima teretnih vozila, kuharima, konobarima, zavarivačima.

– Među najtraženijim kadrom bili su i fizioterapeutski tehničari, medicinske sestre, tehničar elektroničar te trgovinski, poljoprivredni, šumarski, mašinski tehničar, kao i tehničar računarstva, ali i za kompjutersko konstruisanje, istakli su u Zavodu.

Kada je riječ o visokoj stručnoj spremi dodali su da su sa biroa najbrže do posla dolazili inženjeri poljoprivrede, šumarski inženjeri, ljekari, diplomirani fizioterapeuti te diplomirani informatičari.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je da budući srednjoškolci i brucoši prilikom upisa u srednju školu i fakultet prvenstveno treba da biraju zanimanje koje će voljeti, piše Srpskainfo.

– Ukoliko nisu sigurni šta vole, maturanti treba da biraju zanimanja koja imaju budućnost, a to je tehnička struka i medicina, rekao je Trivić.

Da maturanti prilikom donošenja najvažnije životne odluke treba da se vode potrebama tržišta rada smatra poslovni savjetnik Zoran Pavlović.

On je kazao da buduća zanimanja i profesije treba posmatrati sa aspekta mogućnosti brzog dolaska do posla i zarade.

– Roditelji zanemaruju činjenicu da su deficitarna zanimanja jako dobro plaćena i svi naginju da im djeca završe fakultete, rekao je Pavlović.

Dodao je da mladi treba dobro da se raspitaju o trenutnoj situaciji na tržištu rada, a kao primjer naveo je magistra farmacije koji ima manju platu nego građevinac, električar ili keramičar koji dnevno zaradi i više od 100 maraka.

Kad je riječ o izboru fakulteta, Pavlović budućim brucošima savjetuje da izbjegavaju ekonomiju, pravo i neke druge društvene smjerove, jer je biro nezaposlenih preplavljen ovim kadrom, dok su tehnički i građevinski fakulteti uvijek bili interesantni.

Prema izvještaju Zavoda za zapošljavanje RS, na evidenciji nezaposlenih trećeg i četvrtog stepena najviše je bilo metalaca, trgovaca, mehaničara, zatim finansijskih i ekonomskih tehničara te gimnazijalaca.

Kad je riječ o visokoj stručnoj spremi, podaci pokazuju da su na listi nezaposlenih najbrojniji bili, između ostalih, diplomirani ekonomisti, pravnici, profesora razredne nastave, ali i engleskog jezika i fizičkog vaspitanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79