Svjedočenja iz Podhrastova: Naše dežure traju po 27 sati, direktorica ne ulazi u ‘crvenu zonu’

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović u jednoj od izjava koje je dala posljednjih dana kazala je kako među uposlenicima kojih je više od 2.000 puno ima onih koji danima nisu išli kućama. U toj izjavi Izetbegović je rekla da su oni stalno “na prvoj liniji” zajedno sa saradnicima.

“Mi radimo mnogo više od drugih. Oni koji rade direktno sa bolesnicima imaju slobodne dane kao i dežurni, po Kolektivnom ugovoru i Zakonu o radu. Ali, prim. Amela Katica-Mulalić, prof. Nermir Granov, direktorica Nemedicinskog sektora Butmir Čedić, prim. Horozić, doc. Begić, prof. Baljić, glavna sestra Ernela Eminović i ja, smo stalno u KCUS-u. Sve vikende i popodneva. Ogroman smo posao uradili. Naravno, sa nama je šef Zaštitarske službe Eldin Skalonjić, svi zaštitari, radnice i tehnički uposlenici, vozači i majstori. U KCUS-u žive i rade pravi junaci. Naravno, ima i onih koji su se izmakli. Njih je srećom manje”, kazala je Izetbegović za Hayat.

Na ove izjave reagirala je jedna od doktorica koja je mjesecima već raspoređena na Podhrastove. Tvrdi da Izetbegović nikada nije ušla u crvenu zonu i da se fotografiše samo ispred, dok drugi pobrojani telefonom rješavaju probleme i spavaju u svojim krevetima.

Kada je riječ o slobodnim danima i dežurama iskustvo ove doktorice je šokantno.

“Radni dani izgledaju ovako, u crvenoj zoni ostajemo dok ne završimo posao, ne osvrćući se da li je to 6-8-10h u punoj ratnoj opremi. Naše dežure traju 27h , od kojih se ni 30-60 minuta ne uspijemo odmoriti, popiti čašu vode, pregristi koji zalogaj.. .sve vrijeme rad, rad… bilo bi najbolje da postavi svoje kamere da snima šta njeno roblje radi”, dio je svjedočenja ove doktorice.

I kad se izađe iz dežure novi radni dan skoro da nema kraja prenosi NAP.

Izetbegović je tvrdila i da su uposlenici masovno odlazili na bolovanje kada se rasporede za rad u izolatoriju Podhrastovi. Posljednjih dana o tome ne govori, ali zato uz sav taj rad ima vremena medijski se čašćavati sa ministrom zdravstva Harisom Vranićem, predsjednikom NIP-a Elmedinom Konakovićem, Kriznim štabom KS…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79