Svjedoci likvidacije sarajevskih policajaca: Jedan momak je sav u crnom došao i razgledao ima li kamera. Bio je sumnjiv

U nastavku suđenja Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za mafijašku likvidaciju sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, danas su u Kantonalnom sudu u Sarajevu iskaze dala tri svjedoka Tužilaštva.

Halil Mujezinović je, prisjećajući se 26. oktobra 2018. godine, kazao da je tokom noćne smjene koja traje od ponoći do 7.30 sati, čuo dva rafala, duži i kraći, javlja Oslobođenje.

– Radio sam kao noćni čuvar u kafiću i kada sam čuo rafale instiktivno sam ustao i vidio policijsko vozilo kako se polako kreće. Upalilo se rotaciono svjetlo i vozilo se zaustavilo na 15 metara od kafića. Nisam prilazio autu, sve je to stresno. Poslije pucnjave, oko 4.20 sati su iz zgrade izašla dvojica mladića, ispričao je Mujezinović.

Na upit advokata Duška Tomića, koji zastupa optuženog Macana, da li su policajci u vozilu davali znake života, svjedok je odgovorio da nisu.

Svjedok Jasmin Belan je, odgovarajući na pitanja tužiteljice Aide Topalović, naveo da je u vrijeme zločina bio u stanu.

– Spavao sam, a onda su se čula dva rafala. Došao sam do prozora i vidio da se policijsko vozilo zaustavlja i penje na trotoar. Udara u drugo vozilo i zaustavlja se. Nazvao sam odmah policiju i sišao da pomognem ljudima, da vidim kako su, da im pružim prvu pomoć… Kada sam izašao napolje nikoga nije bilo. Pitao sam: “Momci, treba li pomoći”, ali nisu ništa odgovarali. Sjedili su, kao da spavaju. Prišao sam i vidio povrede na policajcu koji je sjedio na mjestu suvozača. Tada je dotrčao policajac, u civilu. Rekao je, ne diraj ništa, pojasnio je svjedok Belan.

Treća svjedokinja Tužilaštva, Esma Sušić je prisjećajući se kritičnog jutra navela da se oko 4 sata spremala za posao.

– Bila sam u kupatilu kada se čulo neko lupanje. Meni se nije činilo kao pucnjava. Mislila sam da neko obija kiosk u kojem ja radim. Tada sam vidjela kako niz Geteovu ulicu ide auto, tamne boje. Meni je djelovalo kao da je džip u pitanju. Tamna stakla, tamno vozilo. Za deset minuta se čula vriska, plač… Kada sam krenula da izađem napolje vidjela sam puno policijskih vozila i shvatila sam da se nešto dešava, ispričala je svjedokinja.

Dan poslije, kazala je Sušić, do trafike u kojoj je radila je došao muškarac.

– Imao je oko 35 godina i na sebi je imao crne hlače, crnu jaknu, kožnu. Na licu sa desne strane je imao veliki ožiljak. Došao je vozilom sa zatamnjenim staklima i gospodin je razgledao malo. Na moje dobro jutro nije odgovarao. Mislim da je razgledao da vidi imaju li kamere na kiosku. Bio mi je sumnjiv, kazala je Sušić.

Istakla je da je isti momak dolazio i uvečer kada je u smjeni bila njena kolegica.

Suđenje se nastavlja naredne sedmice. Podsjetimo, zloglasna trojka se tereti da je zločin počinila u sarajevskom naselju Alipašino Polje, nakon što su je policijski službenici zatekli u krađi vozila u Geteovoj ulici. Optuženi su ispalili najmanje 20 hitaca u Šehovića i Vujinovića, koji su se nalazili u policijskom automobilu. Šehović je preminuo na licu mjesta, a Vujinović nekoliko sati poslije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79