Svjedokinja na suđenju Kasupoviću: Odlaskom u Siriju željela više slobode, da se oblači kako hoće

“Nije mi žao što sam otišla, jer su mi se i neke lijepe stvari desile… Nema više Islamske države, ali bilo je puno nepravde”, kazala je svjedokinja.

Na suđenju Senadu Kasupoviću za ratovanje u Siriji, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pročitalo je iskaz svjedokinje koja je govorila o životu u ratom zahvaćenim područjima i selidbama iz mjesta u mjesto s porodicom.

Iskaz svjedokinje, čije ime ne smije biti objavljeno, pročitan je nakon što je vještačenjem utvrđeno da ona ne bi mogla svjedočiti u sudnici zbog zdravstvenih razloga.

Svjedokinja je u istrazi krajem prošle godine izjavila da je početkom 2012. počela praktikovati vjeru na način koji nije uobičajen u BiH i da je posjećivala jedan paradžemat na području Zenice, piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

Ispričala je kako je preko Facebooka upoznala muža, s kojim se nakon izvjesnog vremena srela, a potom i vjenčala šerijatski. Ona je napomenula da su njeni roditelji tradicionalno ispovijedali vjeru i da su bili protiv njenih odluka.

Svjedokinja je kazala da je njen suprug prethodno boravio u Siriji, “da pomaže potlačene muslimane”, i da se vratio u martu 2013. godine. Kako je rekla, i ona željela da ide u Siriju.

“Htjela sam da idemo, da budem više slobodna, da se oblačim kako hoću”, izjavila je svjedokinja.

Ona je kazala da je 2013. godine sa suprugom i još jednim parom krenula kombijem i da su nakon nekoliko dana stigli u Siriju. Prvobitno su bili smješteni u jednu kuću, a potom su se selili i “bježali” u razna mjesta, uključujući Raku, Haritan, Džerbaus, Mimbidž i na kraju Baguz.

Navela je da su “u Raki položili zakletvu halifi Al-Bagdadiju”. Rekla je da je njen muž nosio pušku i da je išao na “stražu”. Kako je ispričala, u početku su dobijali određene sume novca, čija je isplata kasnije obustavljena. U Siriji je rodila dva sina.

Svjedokinja je navodila imena ljudi koje je upoznavala i sretala, navodeći za mnoge muškarce i neke žene da su poginuli. Napomenula je da je u jednom trenutku poželjela da se vrati u BiH.

Ispričala je da su na kraju došli u Baguz i da su bili preumorni te su odlučili da se predaju.

“Nije mi žao što sam otišla, jer su mi se i neke lijepe stvari desile… Nema više Islamske države, ali bilo je puno nepravde”, kazala je svjedokinja.

Branilac Husein Mušić rekao je da ne bi imao pitanja za svjedokinju, jer nije ni spomenula Kasupovića. Tužilac Ćazim Hasanspahić kazao je da svjedokinja potvrđuje neke navode drugih svjedokinja koje su vidjele Kasupovića.

Tužilaštvo je u dokaze uložilo nekoliko materijalnih dokaza, uključujući zapise o prepoznavanju optuženog.

Nastavak suđenja je 30. decembra.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79