Takmičenje u kosidbi trave na Kupresu upisano na UNESCO listu kulturne baštine

Takmičenje u kosidbi trave na Kupresu upisano je na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva na 15. zasjedanju Komiteta za očuvanje nematerijalne kulturne baštine.

Dan kosidbe ili “Strljanica” je višestoljetna tradicija tog kraja. Običaj je to koji znači više od kosidbe. Godišnje okuplja hiljade posjetioca i pratioca ove iznimne kulturne manifestacije. Običaj kosidbe ručno rađenim kosama i viteško takmičenje kosaca predstavljaju godišnju krunu ove aktivnosti, saopćeno je iz Kabineta ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević.

Incijativu za nominaciju ovog elementa je pokrenula lokalna zajednica koja baštini ovu tradiciju, a upis na UNESCO listu doprinosi podizanju svijesti ne samo o važnosti nematerijalne baštine nego i važnosti njezina daljnjeg očuvanja i prenošenja na mlade.

Ministarstvo civilnih poslova i Državno povjerenstvo za UNESCO su dali podršku ovoj inicijativi i nominaciju uputili UNESCO-u.

Običaj takmičenja u košenju trave na Kupresu je četvrti element nematerijalne baštine Bosne i Hercegovine koji je upisan na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, nakon Zmijanjskog veza, Konjičkog drvorezbarstva i Branja trave ive na Ozrenu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79