Tamo gdje su trebali biti ski-liftovi, Ibro Berilo izdavao građevinske dozvole

Presudu Ustavnog suda Federacije BiH u korist Kantona Sarajevo, da Općina Trnovo neće dobiti vlasništvo nad skijaškim stazama na Bjelašnici, za Hayat.ba prokomentarisao je poznati sarajevski advokat Damir Alagić.

Naime, službene novine FBiH objavile su jučer Presudu Ustavnog suda FBiH kojom se odbija Zahtjev za zaštitu prava na lokalnu samoupravu koji je podnio načelnik Općine Trnovo, 30. augusta 2019. godine, a u vezi s odredbama Odluke o proglašenju općeg dobra i prirodnog bogatstva dijelova preduzeća kojima upravlja “ZOI `84 – Olimpijski centar Sarajevo” d.j.l. Sarajevo, kao i izuzimanju iz početnog bilansa i programa privatizacije.

Ibro Berilo, načelnik Općine Trnovo podnio je ranije spomenuti Zahtjev smatrajući da je ovom Odlukom povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu Općine Trnovo, pozivajući se na Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi, kao i prava propisana u Zakonu o principima lokalne samouprave u FBiH.

Shodno tome, na zahtjev Ustavnog suda, Skupština Kantona Sarajevo dostavila je odgovor Zakonodavno – pravne komisije koja je prihvatila odgovor Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, a u kojem se navode relevantne odredbe koje su prethodile ovoj Presudi.

Podsjećamo, Općina Trnovo je pokrenula apelaciju kod Ustavnog suda želeći da vrati u svoju nadležnost skijaške staze na Bjelašnici, koje su Općini, kako je načelnik Općine tvrdio oduzete nezakonito i date KJP ZOI’84 OCS d.o.o. Sarajevo.

“Općina Trnovo je vlasnik staza i mi ne možemo tolerisati nemar. Znamo tačno koje ćemo poteze povlačiti, a ono što je jako bitno mi planski pripremamo da to pravno i definišemo – rekao je Berilo, nakon podnošenja apelacije.

Presudu Ustavnog suda Federacije BiH u korist Kantona Sarajevo, da Općina Trnovo neće dobiti vlasništvo nad skijaškim stazama na Bjelašnici, za Hayat.ba prokomentarisao je poznati sarajevski advokat Damir Alagić.

“Presuda Ustavnog suda Federacije BiH spriječit će dalju zloupotrebu općinskih vlasti Trnova u odnosu na „ljepoticu Bjelašnicu“. Planovi koji su bili napravljeni predviđali su još dodatnih 20-ak zgrada u samom rubnom dijelu i na samom skijalištu. Na određenim parcelama je bilo predviđeno pravo služnosti radi postavljanja ski-liftova – izgrađene su zgrade. Možete zamisliti da je ovo što je načelnik Berlilo pokušao da uradi uspjelo, šta bismo imali od Bjelašnice, pitanje je da li bismo imali i jednu jedinu stazu – kazao je u izjavi za Hayat advokat Alagić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79