Tegeltija o OSCE-ovom izvještaju: Imaju pravo to raditi, ali poštujući suverenitet BiH

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), obrazložio je svoju raniju reakciju na izvještaj OSCE-a koji se odnosi na stanje pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

U “Trećem godišnjem izvještaju o odgovoru pravosuđa za korupciju: Sindrom nekažnjvosti” je navedeno da je došlo do zatajenja krivično-pravnog sistema koje je dovelo do de facto nekažnjivosti za počinioce brojnih teških djela.

OSCE objavio izvještaj: Zatajio odgovor pravosuđa na korupciju

Ubrzo se preko Twittera oglasio Tegeltija poručivši da OSCE nema mandat da preispituje odluke pravosudnih organa. Svoj stav je naknadno detaljno objasnio na svom Facebook profilu, piše Klix.

Milan Tegeltija ošto odgovorio OSCE-u: OSCE ne treba preispitivati pravosudne odluke, Sattler reagovao emotikonom

“Svaka osoba ima pravo da o njegovom pravu i interesu odluči nadležni tribunal u postupku koji je predviđen zakonom. Svako interferiranje (prethodno ili naknadno) nenadležnih vanprocesnih subjekata, domaćih ili stranih, u odluke nadležnih organa u postupku u direktnoj je suprotnosti sa pravom na pravično suđenje i dovodi do narušavanja tog prava”, naglasio je.

Prema riječima Tegeltije, odluke nadležnih, bilo da su procesne ili meritorne, ne mogu biti vanprocesno osporavane, negirane ili dovođene u pitanje, bilo da se radi o nenadležnim domaćim ili inostranim vanprocesnim faktorima jer to narušava prava građana na fer postupak i suđenje.

“OSCE misija u Bosni i Hercegovini ima pravo da, između ostalog, monitoriše sve postupke pred sudovima, tužilaštva i disciplinskim komisijama u okviru praćenja rada pravosuđa u različitim oblastima u cilju davanja mišljenja i preporuka općeg karaktera, poštujući nezavisnost pravosuđa, suverenost Bosne i Hercegovine i njeni institucija te poštujući odluke nadležnih”, naveo je.

Istakao je da svaki građanin ima pravo da se pouzda da će odluke nadležnih organa u postupcima biti poštovane te da neće biti dovođene u pitanje mimo procesnih uslova predviđenih zakonom.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79