Tegeltija tvrdi: BiH je platila vakcine za 40% stanovništva?

Na 16. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine državnim parlamentarcima na pitanja odgovaraju članovi Vijeća ministara, a predsjedavajući Zoran Tegeltija odgovarao je i na akutuelna pitanja o nabavci vakcina.

Zastupnik DNS-a Nenad Nešić tražio je konkretne informacije o vakcinisanju u BiH, a Tegeltija mu je odgovorio da BiH ima dogovorene i plaćene vakcine za 40 posto stanovništva.

On je kazao kako je ranije najavio da će prve vakcine u našu zemlju doći do kraja prvog kvartala 2021. godine, a Nešić mu je odgovorio da je ranije najavljivao dolazak vakcina za kraj januara.

“Za te vakcine mi smo sve platili te čekamo isporuke. Nismo išli u sistem direktnih pogodbi dok nismo vidjeli da zajednički sistemi ne funkcionišu. Vlada FBiH tražila je još 100 hiljada doza ruske vakcine, kao i vakcina iz Kine. Ukupna trebovanja za direktne pogodbe su manje od 650 hiljada vakcina, što je mnogo manje nego što smo već ranije ispregovarali”, kazao je Tegeltija.

Zastupnik SDS-a Mirko Šarović je kazao kako BiH još nema budžet koji je trebao već u prošloj godini biti usvojen, da je to posve nedopustivo jer u punom sazivu imamo Vijeće ministara.

“To će se odraziti na budžetsku 2021. godinu, a budžeta neće biti mjesecima”, kazao je Šarović negodujući na odgovor koji je na jedno svoje pitanje dobio od Vijeća ministara.

Njemu je odgovorio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazavši kakoje budžet na dnevnom redu današnje sjednice ovog organa izvršne vlasti, a da će do parlamentaraca doći do kraja februara. Kazao je i kako je Vijeće ministara u posljednjem periodu nižim nivoima vlasti uplatilo više od 40 miliona KM sredstava za borbu pritiv pandemije.

Zastupnik HDZ-a Predrag Kožul problematizirao je izbor direktora i zamjenika direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA), Tegeltija mu je odgovorio da se čeka rasplet sudskog postupka koji se vodi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79