Tokm intervencije dobili pesnice, kolege pružile pomoć osoblju Hitne pomoći: Sad su počeli i da nas biju

 

Tri osobe napale su ljekara i vozača Hitne pomoći u subotu popodne u Beogradu dok su vršili intervenciju i tom prilikom im nanijeli ozbiljne povrede višestrukim udarcima pesnicama i bejzbol palicom.

Navodno, do incidenta je došlo kada je ekipa došla na intervenciju zbog djeteta koje ima epileptični napad. Kako se nezvanično navodi, kada je ljekar konstatovao da se ne radi o epileptičnom napadu, nego o napadu histerije, na ljekara i vozača nasrnuli su bejzbol palicama.

Napadači su uhapšeni, a stanje povrijeđenih je sada stabilno te se ljekari nadaju da će tako i ostati.

Jedan od kolega napadnutih ljekara objašnjava da ekipe tokom intervencija s vremena na vrijeme doživljavaju razne neprijatnosti, od uvreda i psovki pa evo sada i do fizičkog napada.

-Kada treba da idemo negdje gdje postoji izvjesni rizik, zna se kako se to obavlja, ali desi se da odeš da zbrineš nekoga i ne slutiš šta tamo može da te dočeka. Ovo što se dogodilo našim kolegama je strašno i alarm je za sve da se spriječe ovakve stvari. Nije normalno da odeš da pomogneš osobi i doživiš bilo kakvu neprijatnost, a kamoli da dobiješ batine. Dešava se i da psuju i da vrijeđaju, a mi uglavnom kroz sve to prolazimo tako, bolestan je neko, ili član porodice je malo više nervozan. Mi smo na prvoj liniji, sramota je ovo što se desilo –  objašnjava on.

Kako ističe, saosjeća se sa kolegama jer je njihov posao sam po sebi težak, a kamoli kada se desi fizičko nasilje, te se nada da će se to zaustaviti.

-Šta god da se desi, nesreća, napad, histerija, bolest, srčani udar, moždani udar, mi idemo prvi. Ali to je naš posao i mi smo ga odabrali. Svjesni smo rizičnih situacija i tada ne idemo sami, ali nekada ne znaš ko te tamo čeka, dešavalo se da nas član porodice toliko izvrijeđa, ali nije to ništa u odnosu na fizički napad. Tražimo status službene osobe ne iz hira, nego se na taj način štitimo od ovakvih nemilih situacija. Zaista, svega smo se nagledali na terenu i ne možete ni zamisliti kako izgleda jedan naš dan – dodaje on.

Nakon incidenta radnici Hitne pomoći okupili su se sinoć kako bi pružili podršku povrijeđenim kolegama pedijatrijske ekipe koja je brutalno napadnuta tokom intervencije. Oni su organizovali protest ispred ulaza u Hitnu pomoć i zatražili status službene osobe jer je ovo „definitivno prevršilo svaku mjeru“.

Tako je Bojan Milićević koji radi u Hitnoj pomoći već 20 godina, objasnio je da su se nakon incidenta koji se dogodio, u kojem su povrijeđene njihove kolege, okupili radnici ove službe kako bi pružili podršku svojim kolegama.

-Ovdje smo se skupili, ima oko 100 i više ljudi ispred Hitne, dajemo podršku kolegama koji su danas napadnuti od strane sada poznatih osoba MUP, gdje su baš huliganski, palicama i noževima napali medicinsku sestru, doktora i vozača saniteta Hitne pomoći – rekao je Bojan i dodao da ovim skupom žele da konačno dobiju status službenih osoba, piše Blic.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79