Tokom osam mjeseci prijavljene 92 krađe na stajalištima i u vozilima GRAS-a, ali ne prijavljuju svi

Pronađen novčanik sa dokumentima na tramvajskom stajalištu, ukraden mi je novčanik u tramvaju, ukraden mobitel u tramvaju, vrijedi li prijavljivati policiji, ukoliko neko pronađe novčanik, molim vas da mi javi… Svakodnevno se na društvenim mrežama pojavljuju objave koje počinju ovim riječima.

Od januara do juna Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo evidentirala je 334 krađe, od toga na ulici 104, u poslovnim prostorima 107 krađa, a u vozilima i na stajalištima GRAS-a 79 krađa.

Kako su naveli u izvještaju o radu Uprave policije MUP-a KS, otuđivani su novčanici, mobiteli, prehrambeni proizvodi, autodijelovi.

U julu je evidentirano pet, a u augustu u vozilima i na stajalištima GRAS-a evidentirano je osam krađa, navedeno je u Izvještaju o radu Uprave policije MUP-a KS.

– Ukraden mi je telefon u GRAS-u, pretpostavila sam i ko bi mogao da bude kradljivac, ali nisam smjela reagirati da ne bih imala problema. Uglavnom rade u grupama. Svi ih prepoznaju kao džeparoše, ali niko ne reagira – kaže jedna Sarajka.

Prepoznajete li razbojnika: Trudnu Sarajku čupao za kosu, oborio na asfalt i opljačkao

Bez mobitela je u tramvaju ostala i M. J. (identitet poznat redakciji), ali krađu nije prijavila.

– Nadala sam se da će se neko javiti da mi je pronašao telefon, ali nažalost nije. Žao mi je i telefona, ali više mi je žao fotografija djece koje su bile u galerijama. Nenadoknadiv gubitak. Nisam prijavila jer mi se nije dalo hodati i zamarati procedurama, a i ne znam nikoga kome je telefon vraćen. Znači uzaludno – kaže M. J.

Pitali smo u GRAS-u da li i za šta se koristi videonadzor koji je postavljen prije nekoliko mjeseci.

– Što se tiče javnog gradskog prijevoza, videonadzor je postavljen u tramvajskom saobraćaju i u funkciji je, a kamere snimaju i memorišu snimljeni materijal u memorijsku jedinicu 30 dana unazad. Snimljeni materijal se može koristiti u skladu sa Pravilnikom preduzeća o videonadzoru u tramvajima, a to se odnosi na incidentne situacije npr. napad na putnike i vozača, džeparenje i sl. Zahtjev za preuzimanje materijala mogu podnijeti isključivo nadležne institucije – pojašnjavaju iz GRAS-a.

Ističu kako je policija izuzela snimke videonadzora u jednom slučaju.

– Radilo se o džeparenju u tramvaju. Očitanje i presnimavanje materijala trenutno se može vršiti samo preko firme koja je postavila videonadzor, s tim da je upućen zahtjev resornom ministarstvu za nabavku dodatne opreme i obuku radnika GRAS-a kako bismo poslove očitanja i presnimavanja materijala, te izrade statističkih podataka mogli sami raditi – navode.

Iz GRAS-a ističu da je najbolji način za sprečavanje ovakvih i drugih negativnih pojava u vozilima javnog gradskog prijevoza upravo nadzorne kamere i prisustvo policije prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79