Tomislavgrad i Livno: Intenzivni požari ugrozili naselja, vatrogasci spriječili katastrofu

Protekla dva dana na području općine Tomislavgrad obilježila su intenzivna aktivnost požara, s vatrenom stihijom koja je prijetila porodičnim kućama i šumama. Vatrogasci su, uprkos teškoćama, uspješno intervenirali, sprječavajući daljnje širenje požara.

Požari su zahvatili naselja poput Mrkodola, Brišnika, Borčana i Bukovice, s većim požarom iznad Stepena i Miljacke. Vatrogasci su bili aktivni od ranih jutarnjih do večernjih sati, sprječavajući opasnost po domove.

Zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe Tomislavgrad, Mate Jurčević, istaknuo je kako su suočeni s izazovom piromana koji namjerno izazivaju požare, otežavajući vatrogasnim snagama njihovo djelovanje. Policija je uključena, ali situacija ostaje izazovna.

Na području grada Livna, slična situacija – piromani stvaraju probleme u naseljima poput Lištana, Prologa, Rujana. Dobrovoljno vatrogasno društvo “sv. Ana” iz Lištana interveniralo je na poziv MUP-a, spašavajući porodične kuće u Odžaku i Lištana.

Policija upozorava građane da poštuju sigurnosne mjere prilikom paljenja na otvorenom prostoru, ističući ozbiljnost situacije.

MUP apelira na saradnju građana, pozivajući ih da dosljedno pridržavaju propisanih sigurnosnih mjera prilikom paljenja na otvorenom prostoru. Učestali požari potiču poziv na oprez i odgovornost.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79