Transfer politika, iz SDA uglavnom u NiP: Kako je SDA u Kantonu Sarajevo ostala bez hrpe svojih ljudi u Skupštini KS

Nakon nove promjene vlasti u Kantonu Sarajevo, zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) postali su nova opozicija u Sarajevu, po drugi put u mandatu 2018-2022.

Ipak, ono što je posebno zanimljivo, ako računamo prethodni mandat (2014-2018), te ako računamo aktuelni mandat, mnogo je zastupnika SDA koji su napustili ovu stranku, ili su prešli u redove neke druge političke partije.

Cijela plejada otišla kod Konakovića

Safet Mešanović, koji je bio zastupnik u mandatu 2014-2018, napustio je Klub SDA u Skupštini KS. On se pridružio tada novom zastupničkom klubu “SDA 2-BPS”.

Klub zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo napustila su 2018. godine trojica zastupnika i to Kemal Ademović, Elvedin Okerić i Amel Mekić. Oni su odmah nakon toga prešli u Narod i pravdu, kod Elmedina Konakovića.

Amar Dovadžija je bio zastupnik SDA u Skupštini KS u ovom mandatu. Ipak, i Dovadžija je nedavno napustio SDA, te se priključio NiP-u. Međutim, on to nije napravio dok je bio zastupnik u Skupštini KS, za razliku od gore pobrojanih.

Mirza Čelik bio je zastupnik SDA u prošlom mandatu, a zastupnik je i u ovom mandatu. Ono što je zanimljivo, u posljednjih nekoliko dana se spominje i njegovo napuštanje ove stranke. Još uvijek ništa nije službeno, ali postoje glasine da bi i Čelik, dojučerašnji ljuti rival Dine Konakovića, mogao da “potpiše” za NiP.

U prošlom mandatu, Elmedin Konaković bio je premijer KS kao član SDA. Premijer je bio od 2015. do 2018. godine kada izlazi iz SDA i kada ga SDA smjenjuje sa premijerske pozicije. On je danas prvi čovjek NiP-a.

Čampara napravio pravu pometnju u SDA

Aljoša Čampara je bio zastupnik SDA u aktuelnom mandatu, ali je odlučio da napusti SDA. Ujedno, Čampara je jedan od potpisnika rušenja SDA Vlade KS, koju je SDA formirala nakon raspada “šestorke”, zajedno sa DF-om i SBB-om.

Samra Ćosović – Hajdarević također je bila zastupnica SDA u Skupštini KS u ovom mandatu, ali je napustila tu poziciju zbog, kako je navela, privatnih razloga. Nju je na toj poziciji zamijenio Haris Zahiragić.

Admela Hodžić, SDA zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, prije četiri mjeseca je obavijestila Stranku demokratske akcije (SDA) da istupa iz Kluba te stranke, te da će u buduće djelovati kao samostalna zastupnica.

Podsjećanja radi, novi Opći izbori, kada se bira i nova kantonalna vlast u KS, na rasporedu su naredne 2022. godine prenosi Source.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79