Traže se otkazi policajcima Muji i Sanelu koji su učestvovali u hapšenju poljoprivrednika Amira Bikića

Foto: Crna-Hronika

Članovi Udruženja poljoprivrednika “Žito” iz Odžaka okupit će se danas na trgu u centru grada, na protestnom skupu s kojem će zatražiti sankcije i otkaze za policajce koji su učestvovali u jučerašnjem brutalnom hapšenju njihovog člana Amira Bikića.

Oni ističu da su policajci, tokom mirnog okupljanja poljoprivrednika, koristili prekomjernu upotrebu sile, što potvrđuje video snimak hapšenja koji od jučer kruži društvenim mrežama i izaziva opće zgražanje javnosti. Prema podacima, Bikić je zadobio prijelom rebra, napuknuće vilice, nagnječenje vrata i otežano diše, a inače boluje od dijabetesa.

Oglasila se porodica uhapšenog poljoprivrednika za CH: “Sve ćemo ih tužiti”

Jučerašnje hapšenje predstavlja kulminaciju borbe za poljoprivredno zemljište u Odžaku između lokalnih poljoprivrednika i privatne kompanije koja ga želi uzeti pod zakup. Proteklih godina članovi Udruženja poljoprivrednika “Žito” organizirali su okupljanja pred institucijama, protestirali, blokirali cestu, tražili zaštitu suda, da bi u jesen prošle godine s mehanizacijom ušli u parcele i zasijali pšenicu.

Žetva je obavljena, a u udruženju se pozivaju na rješenje suda, kojim je utvrđeno da su oni u mirnom posjedu spornih parcela. Danas se oglasio i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić koji je osudio nepotrebnu upotrebu sile nad poljoprivrednicima Odžaka od pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Posavskog kantona.

– Smatram da je upotreba sile nad našim poljoprivrednicima neprihvatljiva i osuđujem svaki oblik prekomjerne upotrebe sile i nasilja nad poljoprivrednicima koji nastoje riješiti višegodišnji spor oko zemljišta u Odžaku – poručio je Hrnjić, pozivajući nadležne organe da postupaju u skladu sa zakonom i da pronađu rješenje kroz dijalog i pregovore na bazi postojećih sudskih rješenja.

Znamo mi te policijske službenike. Svi znaju Muju i Sanela i opet nam se ovako vraća. Tuga” – izjavio je svjedok nemilog događaja.

(VIDEO) Poljoprivrednici ogorčeni: “Hapsili su nas kao da smo kriminalci. Amiru je slomljeno rebro”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79