BiH Tražili pomoćnog kuhara sa osnovnom školom: Zbog diplome iz srednje dobio odbijenicu

Tražili pomoćnog kuhara sa osnovnom školom: Zbog diplome iz srednje dobio odbijenicu

Nesvakidašnju odbijenicu nakon prijave na konkurs za posao u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići u Fojnici dobio je jedan od prijavljenih.

Naime, na konkurs za pomoćnog kuhara u ovom Zavodu koji je objavljen 25. novembra 2020. godine, jedan od aplikanata dobio je odbijenicu uz obrazloženje da nije dostavio dokaz o završenoj osnovnoj školi a što se tražilo u objavljenom konkursu, već je priložio diplomu srednje škole.

– Pregledom vaše prijave na poziciju Pomoćni kuhar, Povjerenstvo je utvrdilo da Vaša prijava nije formalno ispravna iz razloga što je nije dostavljen dokaz o ispunjavanju traženih uslova, odnosno kao dokaz o potrebnom/traženom obrazovanju trebalo je dostaviti dokaz o završenoj osnovnoj školi jer je to uslov za ovu poziciju. U Vašoj prijavi kao dokaz traženog obrazovanja za ovu poziciju dostavljena je svjedodžba o završenoj srednjoj ugostiteljsko-turističkoj školi – navedeno je između ostalog u obavijesti o neispunjavanju uslova za prijem u radni odnos koju je potpisao direktor Zavoda Branko Stanić.

U tekstu konkursa navedeno je kako se pored ostalih radnih mjesta traže dva pomoćna kuhara na neodređeno vrijeme, a aplikanti su trebali biti stariji od 18 godina, imati opću zdravstvenu sposobnost, a za ovo radno mjesto bila je potrebna završena osnovna škola i šest mjeseci radnog iskustva.

Očito je da je osoba koja se prijavila sa diplomom srednje škole, za ovo mjesto prekvalifikovana, dok je za radno mjesto pod rednim brojem četiri, za mjesto ložača, kao jedan od uslova navedena “najmanje završena osnovna škola”.

Pokušali smo kontaktirati Zavod ali se na telefone niko nije javljao, kako bi nam pojasnili razloge ovakve odluke.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM