Treba li glasanje na izborima u Bosni i Hercegovini postati obavezno?

Australija je jedna od država na svijetu gdje birači moraju glasati na izborima u toj državi. To znači da će 21. maja na općim izborima u ovoj državi glasati više od 90 posto građana koji imaju biračko pravo.

U augustu 2021. godine Savezni parlament usvojio je nekoliko vladinih zakona kojima se reformira izborni sistem Australije. Gotovo jednako značajne kao i reforme sadržane u tom zakonu bile su promjene koje je vlada premijera Morisona odlučila ne dirati.

Prošlog decembra, Zajednički stalni odbor za izborna pitanja (JSCEM) pod kontrolom vladajuće koalicije napravio je svoj izvještaj o saveznim izborima iz 2019. godine.

Izvještaj sadrži niz preporuka za izbornu reformu a među najkontroverznijima je bila zamjena obaveznog preferencijalnog glasanja izbornim preferencijalnim glasanjem. Tu preporuku osudili su iz stranaka Laburista i Zelenih u svojim manjinskim JSCEM izvještajima. Laburisti su preporuku za izborno preferencijalno glasanje opisali kao napad na obavezno glasanje, što je bio po njihovoj ocjeni kamen temeljac australijske demokratije.

To je još jedan podsjetnik koliko je duboko ukorijenjeno obavezno glasanje u Australiji.

Obavezno glasanje ima vjekovnu historiju u ovom narodu. Ne samo da je to trajna karakteristika australijske demokratije, već se i univerzalno primjenjuje. Kad god se raspišu izbori, bilo da se radi o nacionalnom, državnom ili teritorijalnom nivou, birači su dužni izaći pod prijetnjom novčane kazne ili, u krajnjem slučaju, zatvorske kazne zbog nepoštivanja izbornih propisa.

Obavezno glasanje nije jedinstveno za ovu zemlju jer oko 15 posto demokratskih država ima uveden instrument obaveznog glasanja.

Svi izborni sistemi anglofonskih demokratija poput Britanije, Kanade, Novog Zelanda i SAD-a zasnovani su na dobrovoljnom glasanju.

No u Australiji, obavezno glasanje sprovode izborne vlasti, a sudovi takve akcije snažno podržavaju u okvirima svojih nadležnosti.

Države svijeta koje imaju zakonski reguliranu biračku izlaznost su Argentina, Australija, Austrija, Belgija, Bolivija, Brazil, Čile, Kipar, Ekvador, Egipat, Grčka, Italija, Lihtenštajn, Luksemburg, Nauru, Paragvaj, Peru, Singapur, Švicarska, Tajland, Turska i Urugvaj.

Važno je napomenuti da se u svim ovim državama ne plaćaju kazne ukoliko birači odluče ne izaći na izbore kao i da nisu sve vrste izbora, lokalni ili opći, izbori za teritorije ili posebne pokrajine, obavezni za glasače.

Obavezno glasanje imalo je dosljedan uspjeh u postizanju visokih stopa izlaznosti birača. Na taj način izlaznost na biračka mjesta nikada nije ispod 90 posto.

Brojna istraživanja javnog mnijenja u državama koje sprovode akcije obaveznog glasanja na izborima pokazuju visoku stopu podrške takvoj praksi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79