Trivić se oglasila nakon sastanka sa Šmitom: Korupcija je veleizdaja!

Rekla je da ona i PDP nisu od onih koji će dizati veliku galamu, nazivati Šmita turistom, pričati o njegovoj deportaciji, a s druge strane provoditi njegove nametnute odluke.

Ovo su važni, ujedno i teški sastanci, ali mi smo stava da sa svima treba razgovarati, čak i onda kada se po nekim pitanjima ne slažemo sa sagovornikom. Ja sam u avgustu prošle godine rekla da sa gospodinom Kristijanom Šmitom treba razgovarati. Tada sam to rekla u kontekstu da bi se trebala riješiti nametnuta Inckova odluka i ostala sam principijelna da prihvatim poziv za razgovor – rekla je potpredsjednica PDP-a Jelena Trivić na konferenciji za medije nakon sastanka sa Kristijanom Šmitom.

Trivić je istakla da su se u međuvremenu sa Šmitom sastali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh srpski Porfirije.

“Kristijan Šmit je realnost BiH”
– Ja se ne krijem tom činjenicom iza njih, naš principijelan stav je da sa svima treba razgovarati i reći mišljenje. Iznijeli smo stav u vezi ustavne pozicije RS-a, da su direktan izbor srpskog člana Predsjedništva BiH, entitetsko glasanje, Dom naroda, donošenje odluka u Predsjedništvu konsenzusom, neupitnost postojanja mehanizma vitalnog entitetskog interesa, način glasanja u Vijeću ministara koje znači da bez srpskih glasova nema odlučivanja, naše crvene linije ispod kojih nikada nećemo ići – kazala je Trivić.

Ona je istakla da je Šmit realnost u BiH i da iza njega stoje ozbiljne zemlje:

– Neko ga može zvati ovako ili onako, ja ga zovem “gospodin Šmit”. U zaključku Narodne skupštine RS-a, koje su potpisale sve parlamentarne stranke, a za koje sam i ja glasala se konstatuje da “visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu sa predviđenom procedurom”, ali u ovom zaključku nigdje ne piše da sa g. Šmitom ne treba razgovarati – poručila je Trivić.

Tema razgovora je budućnost
Rekla je da je osnovna tema razgovora bila budućnost:

– Za budućnost su najvažnije unutrašnje snage, politički predstavnici u BiH, koji za budućnost imaju najveću odgovornost, koja ne može biti na nekome sa strane. Poznato je da u mom političkom narativu dominira sintagma da je borba protiv korupcije najbitnija. Korupcija je veleizdaja. Zbog nje imamo loše zdravstvo, obrazovni sistem, nemamo investicija, narod teško živi i moramo se posvetiti rješavanju tih pitanja. Vjerujem, kada dobijemo odgovornost nakon izbora ove godine, da ćemo mi biti ta progresivna politička snaga koja će donijeti napredak i riješiti pitanje političke nestabilnosti kreirane od strane političkih elita i onih koji su naslonjeni na njih: razne odmetnute grupe, sive eminencije, da ne kažem i mafiju – navela je Trivić.

Rekla je da ona i PDP nisu od onih koji će dizati veliku galamu, nazivati Šmita turistom, pričati o njegovoj deportaciji, a s druge strane provoditi njegove nametnute odluke i to kroz budžet BiH u koji je jasno uvrštena odluka Kristijana Šmita koja se tiče obezbjeđivanja sredstava za Opšte izbore, koju je usvojilo i Predsjedništvo BiH i Vijeća ministara BiH u kojima sjede prvaci SNSD-a.

– Za razliku od njih, koji jedno pričaju, a drugo rade, mi radimo ono što i pričamo, a to je da svima razgovaramo i iznosimo svoje stavove, jer je dijalog civilizacijska stvar – zaključila je Trivić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79