Trojka i HDZ izabrali Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH!

Nakon cjelodnevne rasprave u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH o izboru sudije Ustavnog suda FBiH i drugim pitanjima, pristupilo se glasanju. 

Podrškom većine koju čine stranke Trojke i HDZ-a uz podršku poslanika većine iz drugih stranaka, u ranim jutarnjim satima potvrđeno je imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH na mandat do 70 godine života.

Da Marin Vukoja bude imenovan za sudiju Ustavnog suda BiH glasao je 51 zastupnik, a 39 zastupnika je bilo protiv. Suzdržanih na ovom pitanju nije bilo.

Zatraženo je zatim pojedinačno glasanje i opet je rezultat bio isti. Poslanik SDP-a Damir Mašić ostao je dosljedan i glasao je protiv.

No, proces nije završen, s obzirom da su ostali repovi vezani za kršenje procedura pri izboru Vukoje, zbog čega će Ustavnom sudu FBiH biti upućen zahtjev za ocjenu ustavnosti, a čeka se i Mišljenje Venecijanske komisije.

Također, na sjednici su imenovani i članovi FERK-a, kao i Jelka Milićević za zamjenicu direktora Agencije za bankarstvo FBiH.

Usvojeni su i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacionih objekata, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o utvrđivanju nasljenih mjesta i o izmjenama u nazivima naseljenih mjesta u određenim općinama (predlagač Slaven Raguž), te Nacrt Zakona o likvidacionom postupku Strategija za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici 2024.-2027. godina.

Na sjednici je usvojeno i više odluka o davanju saglasnosti na energetske dozvole i izjašnjavanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79