Troškovi života u BiH nastavljaju rasti: Građani zabrinuti, proizvođači prijete protestima, vlasti šute

Troškovi života u BiH nastavljaju rasti: Građani zabrinuti, proizvođači prijete protestima, vlasti šute


Troškovi života u Bosni i Hercegovini neprekidno rastu, a sindikalna potrošačka korpa sada iznosi gotovo 3000 KM. Novo poskupljenje goriva izazvalo je strahovanja građana da će uslijediti novi val poskupljenja hrane, dok proizvođači prijete protestima zbog nedostatka reakcije vlasti.

Građani, naročito starije osobe, svakodnevno se suočavaju s teškim izborom između kupovine hrane ili lijekova. Prihodi su niski, a cijene visoke, često više nego u nekim zemljama Europske unije. Dok trgovci bilježe zarade, građani gledaju u feninge, nastojeći preživjeti. Političari obećavaju promjene, ali ih rijetko ispunjavaju.

“Mi smo jedina zemlja koja ima isti PDV za sve, od muffina do Mercedesa. Toga nema nigdje. Ako treba, neka prepisuju iz susjednih zemalja. Naravno, odmah se kaže da nema političke volje. Svako poskupljenje koje se dogodi, npr. goriva, kod nas odmah poskupi sve,” kaže Jovan Vasilić, predsjednik Udruge potrošača “Zvono”.

Ekonomisti upozoravaju da pravi udar tek slijedi, posebno zbog najavljenog poskupljenja struje koje bi moglo izazvati velike poremećaje na tržištu. Pekari su među prvima poskupili svoje proizvode, ali obećavaju da poskupljenja neće biti do septembra.

“Imamo zalihe brašna i goriva, pa ćemo nekako preživjeti. Naši kupci ne moraju brinuti za ovu kompaniju, a ne znamo kako će reagirati naše kolege i konkurencija,“ kaže za Infobijeljinu Njego Zagorac, vlasnik pekarske industrije.

Proizvođači smatraju da su cijene nerealne i traže pojeftinjenje hljeba te sastanak s nadležnima. “Nije normalno da za 100 kg pšenice za 36 feninga kupujemo samo 8 kg hljeba. Ako ne bude sastanka i konkretnih rješenja, mi poljoprivrednici ćemo izaći na ulice,” upozorava Savo Bakajlić, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja BiH.

Ekonomisti upozoravaju da rastuće cijene guraju zemlju dublje u siromaštvo, povećavajući prijetnju socijalnih nemira. Prema godišnjem indeksu siromaštva u analizi 157 zemalja, Bosna i Hercegovina je zauzela 18. mjesto, što govori o ozbiljnosti situacije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija