Zastupnički dom PS BiH raspravlja o ključnim pitanjima: Smjena Nešića, amandman na Ustav i zakonski prijedlozi

Zastupnički dom PS BiH raspravlja o ključnim pitanjima: Smjena Nešića, amandman na Ustav i zakonski prijedlozi


Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazana za sutra obećava intenzivnu raspravu o nizu važnih političkih i pravnih pitanja koja su od značaja za budućnost zemlje.

Jedna od ključnih tema dnevnog reda bit će Inicijativa za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, s fokusom na smjeni ministra sigurnosti Nenada Nešića. Predlagači ove inicijative iz Kluba SDA ističu da su Nešićeve nedavne izjave u jednoj televizijskoj emisiji izazvale kontroverze zbog negiranja genocida u Srebrenici, što je dovelo do traženja njegove smjene.

Osim toga, zastupnici će razmatrati i Prijedlog amandmana II. na Ustav BiH, koji je predložen od strane Kluba Demokratske fronte, ali je već dva puta dobio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije zbog neusklađenosti s Ustavom BiH.

Na sjednici će se također raspravljati o više zakonskih prijedloga, uključujući Zakon o dopunama Zakona o administrativnim taksama, Zakon o dopuni Zakona o strancima te dopune Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini BiH.

Posebno zanimanje izaziva i Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, koji je također podvrgnut ocjeni Ustavnopravne komisije zbog nedostataka u usklađenosti s pravnim sustavom BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija