TRT se javno oglasio: Nismo dobili ni marku iz budžeta Federacije

Poslovni portal Akta objavio je podatke o 100 udruženja koja su dobila najviše novca iz budžeta sa svih nivoa vlasti u FBiH, reagovalo je Predstavništvo TRT-a u BiH.

– Prenijeti navodi nisu tačni iz najvažnijeg razloga, a to je da niti jedna marka nije uplaćena na račun Predstavništva TRT u BiH iz budžeta FBiH. Predstavništvo TRT u BiH, strano lice koje nema status pravnog lica i registrovano je kod Ministarstva vanjskih poslova BiH u skladu sa Odlukom o osnivanju i radu predstavništava stranih lica u Bosni i Hercegovini.

U skladu sa predmetnom Odlukom (članom 4. stav 1. iste) strano lice osniva predstavništvo sa ciljem istraživanja tržišta, obavljanja propagandnih i informativnih poslova, i radi svoga predstavljanja. U stavu 2. člana 4. Odluke je jasno navedeno da u obavljanju poslova iz stava 1. ovog člana predstavništvo ne može zaključivati ugovore u ime osnivača predstavništva – naveli su.

Bez statusa pravnog lica

Naglasili su da TRT nema status pravnog lica i kao takvo nije moglo aplicirati za bilo kakva sredstva, da nije moglo zaključiti ugovor sa bilo kim, a pogotovo ne zaprimiti sredstva.

– Za sve navedeno je zadužen isključivo osnivač Predstavništva, tako da je kojim slučajem ova sredstva dobio, to je mogao samo osnivač dobiti (Glavna direkcija Ankara), a nakon toga bi ista morala biti uplaćena osnivaču – istakli su.

Izvodi iz banke

Dalje navode da Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska- Predstavništvo TRT u BiH se finansira isključivo iz sredstava osnivača koja im se doznačavaju iz budžeta Glavne direkcije Ankara.

Ovi podaci su dostavljeni FIA-i i navedeno je da je u 2021. godini iznos od 909.626 KM uplaćen na račun Predstavništva TRT u BiH ali iz budžeta Glavne direkcije Ankara. O navedenom postoje izvodi iz banke gdje se vidi da je Predstavništvu uplaćivan novac iz Glavne Direkcije iz Ankare i iz tog novca su plaćeni svi troškovi postojanja Predstavništva u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79