Turci lišili slobode najmanje 98 osoba zbog prevara nakon zemljotresa

Turske snage sigurnosti u subotu su lišile slobode najmanje 98 osoba zbog navodnih pljački oštećenih zgrada te pljački ili prevara žrtava prošlosedmičnog razornog zemljotresa.

Prema sigurnosnim izvorima, koji su željeli ostati anonimni “zbog medijskih ograničenja”, provedena je istraga nad najmanje 42 osumnjičene osobe u južnoj turskoj pokrajini Hatay zbog tvrdnji o pljačkanju oštećenih zgrada.

(VIDEO) Pogledajte reakciju turske policije nakon privođenja lopova koji su krali unesrećene porodice

Najmanje 40 osumnjičenih je lišeno slobode, a snage sigurnosti zaplijenile su šest pištolja, tri puške, nakit, bankovne kartice, oko 11.000 dolara i 70.000 turskih lira (oko 3.700 eura) u gotovini, izvijestili su državni mediji pozivajući se na izvore.

Dvije druge osobe također su lišene slobode nakon što su se predstavljale kao humanitarni radnici i navodno pokušale opljačkati šest kamiona hrane za žrtve zemljotresa u pokrajini Hatay.

U drugim krajevima zemlje, deseci drugih osumnjičenih lišeni su slobode za navodne pljačke i pljačke u područjima pogođenim zemljotresom.

Osumnjičeni su lišeni slobode u najmanje osam pokrajina uključujući Kahramanmaras, Hatay, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Adana, Gaziantep i Sanliurfa, dodaje se.

Erdogan zaprijetio onima koji iskorištavaju tragediju i pljačkaju donacije

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79