Turisti iz cijelog svijeta dolaze u BiH gdje se krije najveća vojna tajna bivše Jugoslavije

Reprezentativna turistička atrakcija za turiste iz cijelog svijeta je Titov nuklearni bunker u Konjicu, jedna od najstrožih vojnih tajni bivše Jugoslavije za čiju je izgradnju potrošeno 4,6 milijardi američkih dolara.

Riječ je o vojnom objektu Armijske ratne komande (ARK) kodnog naziva “Istanbul”, kasnije prozvanom “Atomska ratna komanda”, a u narodu poznatijem kao “Titov bunker”, koji je građen u potpunoj tajnosti punih 26 godina, od 1953. do 1979. godine, sakriven u planini Zlatar.

Tri obične kuće

Gledajući svana, vide se samo tri obične kuće okružene prirodom. Međutim, te kuće su skrivale tajnu o najvećem vojnom objektu, trećem po značaju u bivšoj SFRJ.

U slučaju opasnosti od nuklearnog udara bunker je bio spreman primiti 350 osoba iz najvišeg vojnog i političkog vrha bivše SFRJ. Oni su mogli boraviti tu šest mjeseci bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom, jer se u njemu nalazi sve što je potrebno za normalan život.

Javnost je tek 2000. godine saznala za postojanje ogromnog atomskog skloništa, jednog od najvećih ove vrste u Evropi, koji je 2017. godine predat u nadležnost Općini Konjic i Agenciji za ekonomski razvoj ”Prvi korak” te se danas koristi kao turistički objekt namijenjen posjetama domaćih i stranih turista.

Sastoji se od vanjskog dijela kojeg čine tri manja zidana objekta, tunela koji povezuju vanjski s podzemnim dijelom objekta a koji ujedno imaju funkciju da amortiziraju nuklearni udar te podzemnog (od nuklearnog udara zaštićenog) dijela objekta koji ima površinu 6.584 metara kvadratnih i unutar kojeg se nalazi 12 funkcionalno povezanih blokova u koje je instaliran i ugrađen 21 infrastrukturni sistem neophodan za funkcioniranje objekta.

Po riječima Ajle Greda, direktorice Agencije “Prvi korak” iz Konjica, radi se o izuzetnom turističkom potencijalu, zanimljivom za posjetioce iz svih zemalja svijeta, kojih je samo u ovoj godini do sada zabilježeno više od 17 hiljada.

“Uzimajući u obzir jedinstvenost objekta, njegov ambijent, historijski značaj na lokalnom, regionalnom i svjetskom nivou jasno nam je da se radi o izuzetnom potencijalu, prije svega u pogledu turizma.

Objekt je interesantan osobama koje su zainteresovane za vojnu historiju i historiju Jugoslavije, kao i ljudima koji su na bilo koji način inklinirani u umjetnost.

Posjetioci dolaze iz svih zemalja svijeta, a posebno nam je zadovoljstvo kada imamo priliku vidjeti ista lica koja se rado vraćaju kako sami, tako i u pratnji porodica, prijatelja, poslovnih partnera kojima su preporučili Titov bunker kao reprezentativnu turističku atrakciju u ovom dijelu evropskog kontinenta”, naglasila je Greda.

Nacionalni spomenik

Objekt ARK u Konjicu proglašen je nacionalnim spomenikom BiH 2014. godine, a danas se u njegovoj unutrašnjosti nalazi i postavka umjetničkih radova nastalih u sklopu projekta “Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground”.

Greda ističe kako trenutno implementiraju projekat „Welcome to Konjic“ koji bi trebao doprinijeti stvaranju turističkog klastera s ciljem unapređenja razvoja turizma i znatno boljoj vidljivosti turističkih potencijala na tržištu.

“Istovremeno uspostavit će se info centar u Objektu D0-ARK, s pratećim novim sadržajima, kafeterijom, suvenirnicom i salom za multimedijalne prezentacije koja će pružati usluge promocije ostalih turističkih aktera koji djeluju na području grada Konjica”, kazala je ona.

Ističe kako se objekt ARK građevinski nalazi u dobrom stanju, neprekidno se održavaju sistemi za grijanje, klimatizacija, protupožarna zaštita, kao i drugi sistemi koji su pod stručnim nadzorom, a za njegovo održavanje mjesečno je potrebno oko 12 hiljada maraka.

Greda kaže kako je pandemija covida-19 značajno usporila razvoj turizma u prethodne dvije godine, smanjila broj posjetilaca a samim tim i prihoda po osnovu ove djelatnosti.

Prepoznatljiva destinacija

“Nakon ukidanja ograničenja vezanih za pandemiju koronavirusa, želje za putovanjima nikada nisu bile veće što je doprinijelo velikoj posjećenosti kako domaćih, tako i stranih posjetilaca i vjerujemo da bi ova godina po broju posjeta koje smo evidentirali do sada mogla nadmašiti rekordnu 2019. godinu, kada je Titov bunker obišlo skoro 22 hiljade posjetilaca “, naglasila je Greda.

Poručila je kako se u Konjicu zaista ima šta vidjeti te da je to grad s najviše nacionalnih spomenika kulture.

“Destinacija je to prepoznatljiva po raftingu, aktivnom odmoru i brojnim prirodnim atrakcijama počevši od rijeke Neretve, Rakitnice, planine Prenj, potom nezaobilaznog Boračkog i Jablaničkog jezera, Titovog bunkera, zatim Zavičajnog muzeja i kuće Zuke Džumhura, kao i čuvenog Muzeja drvorezbarstva”, naglasila je Greda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79