Turistkinju u Sarajevu silovala dvojica mladića, oglasio se suprug žrtve: Počinitelji će vjerovatno biti pušteni na slobodu

Foto: Klix/Arhiv

Ted Pilkati iz SAD-a, suprug žrtve silovanja u Sarajevu obratio se sarajevskom Oslobođenju. Kako kaže, njegova supruga, Kanađanka sa stalnim boravištem u SAD-u, u augustu ove godine silovana u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

– Moja supruga je u augustu bila u posjeti Sarajevu i tada je silovana u jednom stanu. Veoma smo zabrinuti za ovaj slučaj jer smo se, od trenutka kada je krivično djelo prijavljeno, suočili sa tužilaštvom koje je potpuno nevoljno i sumnjičavo prema optužbama moje supruge. Suočili smo se sa značajnim okrivljavanjem žrtava sa skoro svih nivoa pravosudnog sistema i rečeno nam je da će počinitelj vjerovatno biti pušten na slobodu, kaže Pilkati.

Navodi da ne traži poseban tretman prema svojoj supruzi.

– Ona je odlučno izjavila da ne želi da se upušta u bilo kakve seksualne odnose, ali su silovatelji to ignorisali. Bila je pijana, a oni su to iskoristili, tvrdi Pilkati.

U sarajevskoj policiji je potvrđeno da su u augustu ove godine zbog ovog krivičnog djela lišene slobode dvije osobe, koje su nakon ispitivanja i po odluci postupajućeg tužitelja Tužilaštva Kantona Sarajevo puštene na slobodu.

– Izvještaj protiv osumnjičenih je dostavljen Tužilaštvu Kantona Sarajevo 15. augusta zbog krivičnog djela silovanja, potvrđeno je za Oslobođenje u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Silovanje se desilo u stanu koji je smješten u sarajevskoj Ulici Đoke Mazalića, a jedan od osumnjičenih je 25-godišnji Sarajlija A. B.

Na upit u kojoj je fazi ova istraga, te zbog čega su osumnjičeni pušteni na slobodu, u Tužilaštvu Kantona Sarajevo je rečeno: “U skladu sa Zakonom predviđene zaštite krivičnog postupka, Tužilaštvo trenutno ne može davati informacije iz navedenog predmeta.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79