Turizam u Crnoj Gori: Problemi s radnom snagom prijetnja pred ljetnu sezonu

Crna Gora, pred turističku sezonu, suočava se s nizom izazova. Nedostatak sezonske radne snage, problemi s autobuskim prevozom od aerodroma do centra grada, te pitanja buke i čistoće samo su neki od problema koji su prisutni već godinama.

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja severa ističe nedostatak kvalifikovanih ljudskih resursa u turizmu kao jedan od ključnih problema.

Turistički radnici suočavaju se s lošim platama u odnosu na prosjek u zemlji, što čini ovo zanimanje manje atraktivnim za mlade.

Ministarstvo prepoznaje potrebu za razvojem cjelogodišnje turističke ponude kako bi se privukli radnici i investicije.

“Imajući u vidu da su zarade u sektoru usluga, smještaja i ishrane konstantno ispod prosječnih zarada na nivou Crne Gore, to je i jedan od razloga “neatraktivnosti” turističkog sektora pri odabiru budućeg zanimanja. Takođe, zbog sezonalnog karaktera poslovanja turističke privrede, mladi ne iskazuju posebnu zainteresovanost da se obrazuju i specijalizuju u ovoj oblasti. Sa ovim problemom se ne suočava samo Crna Gora, već i sve zemlje u regionu i šire”, kažu u crnogorskom Ministarstvu turizma.

Uprava za inspekcijske poslove ističe da nedostatak inspektora predstavlja veliki izazov, uz komplikovane procedure zapošljavanja i nedostatak odobrenja Ministarstva finansija za povećanje broja izvršilaca.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79