Turković: Kada je bilo najteže svjetska banka je bila s nama

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković obratila se u svojstvu guvernera Bosne i Hercegovine na skupu Konstituence Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda koji se održava u Sarajevu.

Skupu prisustvuju predstavnici država članica Konstituence među kojima su i brojne države članice Evropske unije.

30 godina od članstva u Svjetskoj banci i MMF-u
– Svi se suočavamo sa velikim izazovima, budžeti su pod pritiskom rastuće inflacije. Ipak, okupili smo se danas u velikom broju da pokažemo spremnost da radimo zajednički u interesu naših država i naroda – poručila je ministrica Turković u svom izlaganju.

Na konferenciji za novinare ministrica Turković je istakla da Bosna i Hercegovina na ovaj način obilježava 30 godina od članstva u Svjetskoj banci i MMF-u.

– Partnerstvo BiH i Grupacije Svjetske banke pokazalo se pouzdanim i dalo je rezultate. Nikad nećemo zaboraviti da ste bili sa nama kad je bilo najteže, odmah poslije rata, ali i za vrijeme poplava i panademije. Ukupan iznos koji je Svjetska banka investirala u BiH, zajedno sa donatorima u proteklih 30 godina iznosi preko 3 milijarde američkih dolara kroz 120 projekata. Preko 60 škola širom BiH i 18 bolnica je obnovljeno, preko 500 kilometara putne mreže je rekonstruirano uključujući i tunele i preko 50 mostova. Samo u periodu od 2017. godine projekti Svjetske banke podržali su otvaranje preko 30.000 radnih mjesta – istakla je ministrica.

Nova strategija
Usaglašena je nova strategija partnerstva sa Svjetskom bankom koja će podržati projekte u vrijednosti od 700 miliona američkih dolara.

– Očekujemo da će Vijeće ministara BiH ubrzano razmatrati mogućnosti da se pridružimo fondu za pomoć siromašnim zemljama pod nazivom IDA, da uđemo u društvo donatora, unaprijedimo partnerski odnos sa Svjetskom bankom, tako sto ćemo preći iz grupe onih koji primaju u grupu onih koji daju uvećane doprinose za finansiranje projekata u zemljama u potrebi – dodala je ministrica Turković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79