Turković: Nisu isključene recipročne mjere prema Hrvatskoj

Nakon današnje odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske da je za građane BiH obavezan 14-dnevni karantin pri ulasku u njihovu državu, ministrica vanjske politike BiH Bisera Turković za “Avaz” je kazala:

– Iskreno da vam kažem, ovo je malo iznenađujuća mjera, ali naravno svaka zemlja određuje mjere koje njima odgovaraju i koje procjeni da su adekvatne u datom trenutku. Što se nas tiče, imat ćemo sjednicu Vijeća ministara 30. juna, dakle idući utorak. Na toj sjednici ćemo zauzeti pozicije odnosno odrediti mjere u donosu na sve zemlje i one u okruženju. Sve opcije su otvorene, sve opcije su na stolu. Vidjet ćemo kako ćemo reagirati. Imamo još nekoliko dana. Vidjet ćemo i kako će brojke izgledati u odnosu i Hrvatske prema BiH i generalno BiH u odnosu na ostale zemlje.

Odlučeno: Hrvatska za građane BiH od ponoći uvodi samoizolaciju od 14 dana

Dodala je da nisu isključene recipročne mjere, ali da će se 30. juna dogovooriti kako će izgledati dalje otvaranje ili zatvaranje granica i koje mjere će biti u primjeni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79