Turković reagovala nakon izjave Lavrova: Ako ima informacije, neka ih podijeli sa bh. sigurnosnim službama

Nakon izjave minisar vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova koji je kazao da Moskva ima informacije da su plaćenici iz Bosne i Hercegovine, Albanije i s Kosova upućeni u Ukrajinu, reagovala je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

“Uputit ćemo upit Ambasadi Rusije u vezi s izjavom. Ako ministar Lavrov ima informacije nadam se da ih je podijelio sa bh. sigurnosnim službama. Zvaničnici bi trebali u javnosti iznositi samo provjerene informacije. Posebno kada govore o drugim državama i kada je u pitanju sigurnost”, poručila je Bisera Turković na svom Twitter profilu.

U intervjuu za RT Lavrov je rekao da Moskva ponovo provjerava informacije koje sugeriraju da se “plaćenici regrutiraju za raspoređivanje u Donbasu iz Republike Kosovo, kao i iz Albanije i Bosne i Hercegovine”.

Lavrov je komentirao stanje na Zapadnom Balkanu rekavši da je regija “daleko od procvata”.

Podsjetimo, Turković i Lavrov su u decembru održali sastanak u Sochiju.

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov nakon sastanka sa ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković kazao je tada kako je BiH održiva zemlja te da su nedopustivi vanjski pokušaji da se vode procesi unutar zemlje.

Također je naveo da Rusija podržava odlazak OHR-a iz BiH te se prisjetio vremena kada je bio ambasador u UN-u. Kazao je, tada je BiH primljena u Vijeće sigurnosti, a sada dvadesetak godina poslije je i dalje protektorat.

“Podsjetili smo se kada sam bio ambasador u UN, tada je BiH bila nestalna članica UN, 20 godina kasnije, i dalje postoji spoljni protektorat u BiH u vidu takozvanog ureda visokog predstavnika”, rekao je Lavrov.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79