Turski ministar odbrane u Sarajevu: Pratimo situaciju izbliza, svi moraju reagovati mirno

Nakon sastanka turskog ministra odbrane Hulusija Akara i bosanskohercegovačkog ministra odbrane Sifeta Podžića u zgradi ministarstva u Sarajevu, i jedan i drugi su se obratili medijima.

Podžić je podsjetio na to da veliki broj studenata iz Bosne i Hercegovine studira u Turskoj.

Naveo je i da su ranije potpisali Sporazum o nabavci sredstava za Oružane snage BiH iz namjenske proizvodnje Turske, a na šta je sada došao red.

“Ovih dana se očekuje prijedlog generala koja su to sredstva koja ćemo preduzeti”, rekao je Podžić.

Turskom ministru se zahvalio na posjeti te na svemu što je Vlada Turske uradila za narod u Bosni i Hercegovini.

“Ova posjeta je bila prilika da rezimiramo naše aktivnosti i dogovorimo neke nove planove”, rekao je Podžić.

Osim njega, govorio je i ministar Hulusi Akar, koji se također zahvalio delegaciji BiH.

“Mi smo jutros počeli našu zvaničnu posjetu BiH. Prva naša aktivnost je bila posjeta Kovačima i mezaru rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića. Nakon toga je održan sastanak između mene i gospodina Podžića, kao i naših dviju delegacija”, rekao je Akar.

On je najavio da će delegacija Turske posjetiti i Predsjedništvo BiH.

Poručio je da Turska pridaje veliku pažnju stabilnosti i miru Bosne i Hercegovine.

“Isto tako dajemo veliku podršku na putu BiH euroatlantskim integracijama. Koristimo svaku priliku da proširimo i pojačamo saradnju. Mislim da za BiH i narod BiH nije dobro da govorimo o razdvajanju tih dijelova. Mi vidimo narod BiH kao jedan narod. Pratimo situaciju izbliza i pozivamo da sve strane reaguju mirno, strpljivo i dijalogom. Predlažemo da se postojeći problemi riješe mirnim putem i razgovorom”, naveo je Akar.

Na kraju, rekao je da je Turska “uvijek spremna za bilo kakav zahtjev” da ga analiziraju i pomognu u okviru njihovih mogućnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79