Tužilaštvo o Davidovoj smrti: Niko od nas ne bi bio sretniji da istina izađe na svjetlo dana

Povodom sve učestalijih pritisaka i kritika na rad Okružnog tužilaštva Banja Luka u vezi s istražnim radnjama koje se u ovom tužilaštvu provode povodom smrti Davida Dragičevića iz Banje Luke, a “radi objektivnog informisanja javnosti i zaštite istrage i ljudi, koji danonoćno rade na ovom predmetu”, oglasili su se iz ove pravosudne institucije.

Kako je saopćeno iz banjalučkog Okružnog tužilaštva, MUP RS-a im je 29. marta ove godine dostavio izvještaj o smrti Davida Dragičevića iz Banje Luke.

– Tužilaštvo intenzivno nastavlja rad na ovom predmetu tako da, zaključno sa današnjim danom, nije protekao niti jedan dan, a da u ovom predmetu nije preduzeta neka istražna radnja. Radu na ovom predmetu Okružno tužilaštvo Banja Luka je posvećeno u cijelosti, tako da osim postupajućeg tužioca koji je neposredno zadužen sa predmetom u radu učestvuje tim tužilaca – kazali su.

Dodaju kako je radi kontrole rada i nadzora u ovom predmetu uključeno i Tužilaštvo RS-a, koje ostvaruje uvid i neposredno učešće u izvođenju svake pojedinačne istražne radnje.

– Ovim želimo osigurati da u navedenom predmetu nema, niti smije biti bilo šta prikriveno, te da je svaka istražna radnja preduzeta na zakonit način. Od momenta kada je tužilaštvo zaprimilo predmet od MUP-a RS-a pa do danas, preduzet je veliki broj istražnih radnji i to: saslušan je i poligrafski ispitan veliki broj svjedoka, obavljeni su uviđaji i obdukcije, pribavljeni i pregledani snimci brojnih nadzornih kamera u gradu, izvršena ili su u toku brojna vještačenja… – navodi se u saopćenju.

Osim toga, iz Tužilaštva kažu kako u nastavku predstoji saslušanje još svjedoka za koje se vjeruje da imaju saznanja o događajima kritične noći i kretanju Davida Dragičevića, kao i pribavljanje i drugih dokaza.

– Ja kao glavni okružni javni tužilac koristim ovu priliku da zamolim, prije svega porodicu Davida Dragičevića, s kojom sam do sada imao više susreta kao i sa njihovim punomoćnicima i korektnu saradnju, ali i javnost RS-a, da shvate i prihvate da tužilaštvo svim svojim raspoloživim kapacitetima radi i provodi istražne radnje u ovom predmetu, riješeno da dođe do rezultata o smrti Davida Dragičevića, da je istraga tajni dio krivičnog postupka tokom koga se ne mogu saopćavati detalji i otkrivati dokazi jer bi to za tu istragu bilo pogubno, da na svaki javni nastup, miting, radio ili televizijsku emisiju tužilaštvo ne može odgovarati jer se u njima traže detalji, koji naprosto moraju ostati u koricama predmeta, sve do konačnog njegovog okončanja – kazao je Želimir Lepir, glavni okružni tužilac.

Dodao je da postupajući tužilac Dalibor Vrećo, kao čovjek i profesionalac, na ovom predmetu radi predano, te da mu se još nije dogodio dan u kome nije ništa uradio u ovom predmetu, a da ga na “zub javnosti”, bez ikakvog osnova i povoda za to, stavljaju i porodica Davida Dragičevići i neki mediji u RS-u.

– Prosto je nevjerovatno da se javnoj kritici izlaže neko ko danonoćno i predano radi na predmetu i to ne sam, nego sa drugim tužiocima i pod nadzorom glavnog okružnog javnog tužioca i Tužilaštva RS-a. Stvara se medijska slika u kojoj, ni policija, pa ni tužilaštvo ne žele da otkriju krivca za smrt Davida Dragičevića, što naprosto nije tačno. Sve što se radi, a urađeno je puno do sada, usmjereno je upravo u tom pravcu i niko od nas ne bi bio sretniji da cijela istina izađe na svjetlo dana. Mi smo, između ostalog i ljudi i roditelji, pa rezultat priželjkujemo ne samo kao profesionalci – kazao je Lepir.

Odlukom MUP-a RS-a rad na ovom predmetu sa tužilaštvom će nastaviti Uprava kriminalističke policije RS-a, umjesto Uprave za teški i organizovani kriminal koja je radila do sada.

– Javnost mora i treba da zna da ovo nije neka nova istraga, nego ona ista istraga koju provodi Okružno tužilaštvo Banja Luka sa novim pomoćnikom Upravom kriminalističke policije RS-a – navodi se u saopćenju.

Kako naglašavaju, organizovanje javnog skupa pred zgradom Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, prozivanje i vrijeđanje onih koji rade na predmetu su kontraproduktivne mjere i pritisak koji je neprimjeren i može samo istrazi naškoditi.

– Još jednom molim građane da imaju povjerenja u svoje institucije te strpljenja jer će tužilaštvo, nakon što provede sve planirane radnje i provjere u ovoj istrazi, donijeti konačnu odluku i o njoj svakako obavijestiti javnost – zaključio je glavni tužilac.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments