Tužilaštvo pokreće istragu protiv svjedoka u aferi ‘Respiratori’ zbog davanja lažnog iskaza?

Tokom procesa u predmetu ‘Fadil Novalić i dr.’ nekoliko svjedoka radikalno je mijenjalo svoje iskaze, a sad bi se mogli suočiti s dodatnom istragom.

Naime, kako je Raport već pisao svjedoci Hasan Ganibegović te Sanita Alagić dramatično su promijenili svoj iskaz. Tačnije, oni su tokom istrage tužiocima pričalo jedno, a pred Sudom nešto sasvim drugo.

Genibegović je tvrdio da je svoj iskaz dao pod protiskom, te da nije znao kome to prijaviti, iako je s njim bio advokat. Pored toga, svojeručno je potpisao svoj iskaz dat u Tužilaštvu. Zbog radikalnih promjena u iskazu njega je Tužilaštvo proglasilo ‘neprijateljskim svjedokom’.

Alagić, koja je bila pomoćnica optuženog Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ, kazala je da je u Tužilaštvu govorila ono što mora, a da na Sudu govori navodnu istinu.

Na navodne pritiske Tužilaštva BiH se žalila i Edita Kalajdžić, sekretarka Vlade FBiH.

Iz Tužilaštva BiH su za Raport kazali sljedeće:

“Zakon o krivičnom postupku BiH je u odredbi člana 243. propisao da ako postoji osnovana sumnja da je svjedok ili vještak na glavnom pretresu dao lažni iskaz, sudija, odnosno predsjednik vijeća može narediti da se sačini poseban prijepis zapisnika o iskazu svjedoka ili vještaka koji će se dostaviti Tužiocu. U predmetu “Fadil Novalić i dr.” nije bilo takvog postupanja od strane Suda Bosne i Hercegovine, iako je očigledno da su neki svjedoci u bitnom mijenjali svoje iskaze iz istrage”, naveli su u svom odgovoru.

Ipak, Tužilaštvo može samo pokrenuti postupak, a u svom odgovoru Raportu kažu da su ‘stečene pretpostavke za pokretanje istrage’.

“Iskazi pojedinih svjedoka dati na glavnom pretresu su očigledno suprotni iskazima koje su ti svjedoci davali u istrazi, te izvedenim materijalnim dokazima, čime su ispunjene pretpostavke za pokretanje istrage zbog postojanja osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo “Davanje lažnog iskaza” iz člana 235. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine”, kažu iz Tužilaštva BiH.

Jučer smo objavili i informaciju da se vodi istraga protiv više osoba zbog pomoći učiniocu nakon počinjenog krivičnog djela. Iz odgovora Tužilaštva može se protumačiti da to ima veze s telefonom Edite Kalajdžić.

Ona se naime žalila da njen telefon koristi neko u Tužilaštvu BiH.

“Navodi Edite Kalajdžić u pogledu korištenja telefonskog broja koji je privremeno oduzet u fazi istrage se provjeravaju u odvojenom predmetu Tužilaštva. U tom predmetu već je okončano potrebno vještačenje, te se prikupljaju i drugi dokazi potrebni za donošenje tužilačke odluke. Vještačenjem je utvrđeno da ne postoji osnov sumnje da je mobilini telefon korišten u vrijeme kada je deponovan u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Obzirom da postoje osnovi sumnje da se i ove radnje mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelom “Pomoć učiniocu poslije učinjenog djela”, istražne aktivnosti provode su u istom predmetu Tužilaštva”, kaže nam u Tužilaštvu BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79