Tužilaštvo potvrdilo: U toku pretresi Američkog univerziteta u vezi sa izdavanjem diploma

Iz Tužilaštva BiH zvanično su se oglasili o akciji koja se jutros provodi u okviru predmeta koji se vodi zbog diplome koju je Američki univerzitet u Tuzli izdao direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću.

Kako navode, po nalogu Ttužilaštva BiH, vrše se pretresi na lokacijama u Sarajevu, Tuzli i Lukavcu.

“Pretresi se odnose na ukupno tri osobe, a vrše se sa ciljem pronalaska dokumentacije, dokaza i službenih evidencija Američkog univerziteta u Tuzli”, stoji u saopćenju.

Kako se dodaje, postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici MUP-a KS i MUP-a TK, vrše pretrese stanova i poslovnih prostorija, u kojima su bili smješteni kapaciteti Američkog univerziteta sa sjedištem u Tuzli.

“Pretresi se vrše radi pronalaska dokaznih materijala o radu i djelovanju ove ustanove, a u okviru istrage koja se odnosi na nezakonitosti i neregularnosti u vezi s izdatim diplomama. U interesu rada na predmetu, više informacija u ovom trenutku ne možemo davati”, navodi se.

U saopćenju Tužilašta se ne spominje direktor OSA-e. No, kako smo ranije objavili, istragu o validnosti diplome koju je Američki univerzitet izdao direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću vodi državni tužilac Oleg Čavka, a koji je Sudu BiH i uputio prijedlog za današnju akciju.

Policija obavlja pretres imovine Denisa Prcića, osnivača i direktora Američkog univerziteta u Sarajeva, te dvoje njegovih saradnika, uposlenika Američkog fakulteta. Prcić je trenutno u prostorijama Američkog univerziteta u Tuzli sa pripadnicima policije, piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79