Tužitelj Ćazim Hasanspahić: Teško mi je pogledati porodici Memić u lice

Pred Trećestepenim vijećem Suda BiH održana je sjednica po žalbama Alise Mutap Ramić i Hasana Dupovca, osuđenih prošle godine za prikrivanje dokaza u slučaju smrti mladića Dženana Memića, kao i po žalbi Tužilaštva BiH.

Vijeće u sastavu, Darko Samardžić, predsjedavajući i članovi, sudije Hilmo Vučinić i Redžib Begić, osvrnulo se na presudu Apelacionog vijeća Suda BiH, donesenu u julu prošle godine, a kojom je Mutap-Ramić osuđena na dvije i po, a Dupovac na tri godine zatvora.

Tužilaštvo BiH žalilo se Trećestepenom vijeću tražeći da se osuđenima izreknu, veće, maksimalne kazne, dok su odbrane osuđenih tražile da se njihovi klijenti oslobode i da se osuđujuća presuda ukine.

Ovo nije običan predmet, davno je bila 2016. godina

Ćazim Hasanspahić, tužitelj Tužilaštva BiH na današnjem ročištu je kazao da je osuđujuća presuda u ovom predmetu jedina pravična, ali da se osuđenima trebaju izreći maksimalne kazne jer su šutnja i lažni iskaz Alise Mutap-Ramić, te radnje koje je poduzimao Hasan Dupovac dovele do toga da se ni skoro osam godina od tragičnog događaja ne zna ko je ubio Dženana Memića.

“Ovo nije običan predmet. Davno je bio februar 2016. godine kada je porodica Memić krenula da traži istinu i pravdu. Umjesto da danas porodica Memić unuka vodi u školu oni hodaju po pravosudnim institucijama i bore se za pravdu.

Vidjeli smo kakav su pravosudni krah doživjeli procesi vođeni ranije kada se ovo ubistvo pokušalo prikazati kao saobraćajna nesreća. Kao pripadniku pravosudne zajednice teško mi je pogledati u lice članovima porodice Memić.

Da se ovaj slučaj ne riješi doprinijeli su Alisa Ramić i Hasan Dupovac i zato im se trebaju izreći maksimalne kazne”, ocijenio je tužitelj Ćazim Hasanspahić, dodajući da je Tužilaštvo BiH u pisanoj žalbi detaljno navelo razloge zbog kojih se osuđenima trebaju povećati kazne.

Advokati Alise Mutap Ramić i Hasana Dupovca, Nina Kisić i Ermin Gačanović, nisu se danas obraćali Trećestepenom vijeću Suda BiH, kazavši da ostaju pri pisanim, ranije upućenim žalbama. Vijeću se obratio Hasan Dupovac, koji je uprkos obrazloženju presude Apelacionog vijeća Suda BiH iz jula prošle godine o njegovoj odgovornosti, negirao krivicu.

Kazao je Dupovac i da je pri kraju policijske karijere, tačnije pred penzijom, te da mu odluka trećestepenog vijeća može utjecati na sudbinu.

Kada je Dupovac počeo negirati i ono što je Apelaciono vijeće nedvojbeno utvrdilo, Murizu Memiću, ocu ubijenog Dženana Memića je pozlilo i on je u pratnji advokata Ifeta Ferageta napustio sudnicu.

Podsjetimo, Apelaciono vijeće Suda BiH u julu prošle godine osudilo je Dupovca zbog toga što je u svojstvu šefa Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a KS, u toku istrage o stradanju Dženana Memića prekoračio ovlaštenja i počinio zloupotrebu položaja i krivično djelo.

Presudom je precizirano da je Hasan Dupovac bio dovoljno iskusan policajac na položaju i da je korake koje je činio tokom istrage o stradanju Dženana Memića poduzimao svjesno s ciljem da se dokazi prikriju, te da je krivično djelo počinio s umišljajem.

Dupovac svjesno prikrivao dokaze

“Njegovim postupanjem nastala je šteta po oštećene i direktno je utjecalo na činjenicu da je istraga dugo trajala i da se ne otkrije počinilac krivičnog djela. Utvrđeno je da nije postupao po pravilima struke i po Zakonu”, rekao je sudija Gluhajić u julu prošle godine.

Apelaciono vijeće je osuđujuću presudu Alisi Mutap-Ramić obrazložilo time da su u obzir uzeti svi dokazi, uključujući ljekarske nalaze i svjedočenja eminentnih stručnjaka, doktora i sudskih vještaka Abdulaha Kučukalića, Hamze Žuje i Kemala Dizdarevića iz kojih nedvojbeno proizlazi da Alisa nije imala nikakvu vrste amnezije.

Za nepostojanje organske amnezije postoje ljekarski dokazi, a pokušaj da se Alisa Mutap-Ramić odbrani navodnom psihogenom amnezijom nije potkrijepljen nikakvim dokazom, a sve i da je postojala psihogena amnezija, prema iskazima ljekara stručnjaka, a što je Apelaciono vijeće uvažilo, ona bi bila kratkotrajna i Alisa bi se svega poslije sjetila.

Sudija Gluhajić je iz obrazloženja presude, u julu prošle godine, naveo i da je na osnovu iskaza vještaka Hamze Žuje utvrđeno da je Dženan Memić dobio udarac u glavu i da njegova povreda od koje je preminuo nije proizašla iz saobraćajne nesreće. Podsjećamo, Žujo je pred sudom rekao da je Dženan Memić u trenutku napada sa svojim napadačem bio licem u lice.

“Krivično djelo može se počiniti i šutnjom, prešućivanjem odlučnih činjenica. Jasno je da je svjesno, lažnim iskazom prešutjela informacije o stradanju Dženana Memića”, kazao je sudija Gluhajić obrazlažući osuđujuću presudu Alisi Mutap-Ramić u julu prošle godine.

On je podsjetio i da je svjedok Nedžad Hrvat, jedan od policajaca koji je u noći stradanja Dženana Memića prvi razgovarao s Alisom Mutap, rekao da je Alisa tu noć dala sve podatke o sebi i o Dženanu, što govori o njenoj komunikativnosti i svjesnosti, a naročito o sjećanju.

Odluka Trećestepenog vijeća bit će saopćena naknadno

U predmetu u kojem su osuđeni Alisa Mutap-Ramić i Hasan Dupovac, sudilo se i Alisinom ocu Zijadu Mutapu, policajcu Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću, nekadašnjem recepcioneru u Hotelu “Crystal” na Ilidži, vlasništvu Alije Budnje. Oni su prvostepenom i drugostepenom presudom oslobođeni optužbi.

Podsjećamo, prvostepeno Sudsko vijeće u kojem su bile sudije Branko Perić, Izo Tankić i Nenad Šeleda oslobodilo je sve optužene u predmetu “Zijad Mutap i drugi”, ali je uvažena žalba tužitelja u ovom predmetu Ćazima Hasanspahića i Dubravka Čampare da je prvostepeni postupak okončan s bitnim povredama odredaba krivičnog postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Tokom glavnog pretresa tužitelji Dubravko Čampara i Ćazim Hasanspahić saslušali su 65 svjedoka, od kojih je njih 15 imalo mjere zaštite, a izveden je 151 materijalni dokaz, a Apelaciono vijeće je imalo uvid u te iskaze i dokaze.

Tužilaštvo BiH vodi i istragu o ubistvu Dženana Memića u okviru koje je već saslušan veliki broj svjedoka.

Odluka Trećestepenog vijeća Suda BiH po žalbama osuđenih i Tužilaštva BiH bit će donesena naknadno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79