Tuzla bez metra autoputa, a među prvima u izdvajanju akciza

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Informaciju Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK o statusu strateških projekata iz oblasti cestovne infrastrukture na tom području. Ističe se da je tuzlanska regija najrazvijenija u BiH s aspekta privrede, ali suočava se s problemom saobraćajne blokade.

Prema informaciji, u 2023. godini na području Tuzlanskog kantona registrovano je gotovo 150.000 vozila, što čini oko 20% ukupnog broja vozila u Federaciji BiH i oko 12% u cijeloj zemlji.

Uprkos visokim prihodima od akciza i naknada za registraciju, kanton nema izgrađene autoceste ili brze ceste, a mreža magistralnih cesta je nerazvijena.

Vlada je donijela zaključak kojim traži intenziviranje aktivnosti na realizaciji strateških projekata cestovne infrastrukture. To uključuje izgradnju autoceste Tuzla-Brčko-Orašje i brze ceste Zvornik-Tuzla-Doboj, kao i rekonstrukciju magistralnih cesta.

Također, zatraženo je otvaranje operativnih ureda javnih preduzeća “Ceste Federacije BiH” i “Autoceste Federacije BiH” na području Tuzlanskog kantona radi unapređenja održavanja i izgradnje cestovne mreže.

Ove mjere su predložene kako bi se riješio dugogodišnji problem saobraćajne blokade i omogućio daljnji razvoj privrede Tuzlanskog kantona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79