Tuzlaci na biciklima prodefilovali gradom: Žele veću sigurnost na cestama i adekvatne staze

Tuzlanska biciklijada danas je u gradu soli kroz svoje deveto izdanje okupila rekordan broj učesnika. Njihova jedinstvena poruka je da žele bolje uslove za vožnju svojih dvotočkaša na cestama, veću sigurnost, ali i adekatne staze.

Tuzlanska biciklijada, kao najmasovniji događaj ovakve vrste u Bosni i Hercegovini, okupila je rekordan broj zaljubljenika u bicikle, rekreaciju, sport i zabavu, a prema riječima organizatora i ovogodišnje izdanje obilježile su sve generacije na stazi.

“Nakon jednogodišnje pauze, Biciklistički klub Tuzla s partnerima je uspio organizirati biciklijadu. Mnogo su poželjeli voziti bicikl, što pokazuje želja učesnika za jednim ovakvim događajem. Raduje nas njihova zainteresiranost, a cilj i ovogodišnjeg izdanja je omasovljavanje biciklizma u našem gradu te korištenje bicikla kao alternativog prijevoznog sredstva”, kazao je za Klix.ba Mirsad Jusić, predsjednik Biciklističkog kluba Tuzla.

Organizatori tuzlanske biciklijade, skupa sa svim učesnicima, nadležnima su i danas skrenuli pažnju na važnost poboljšanja kulture u saobraćaju, ali i kreiranju biciklističkih staza sa kojima se Tuzla baš i ne može pohvaliti.

“Kao dugogodišnji biciklista i neko ko iza sebe ima deset godina aktivnog treniranja, mogu reći da je ovaj sport izuzetno zdrav. Svoje iskustvo prenosio sam i na druge koji su se odlučili baviti rekreativno ili profesionalno biciklizmom, dolazeći na nivo da također lično osjete sve benefite”, navodi Jusić.

Inače, sve veći broj Tuzlaka odlučuje se za rekreativno, ali i profesionalno bavljenje biciklizmom. Među njima je i Bedrana Kaletović koja je nakon ulaska u svijet trčanja svoje fizičke performanse odlučila podići na znatno veći nivo upražnjavanjem vožnje bicikla. Ove godine je prvi put učestvovala na Tuzlanskoj biciklijadi sa koje nosi pozitivna iskustva.

“S obzirom na to da posjedujem biciklo te da ga vozim, mogu reći da sam sada u poziciji da mnogo bolje razumijem probleme sa kojima se biciklisti susreću. Biciklističke staze Tuzla tek djelimično ima, a s druge strane bicikliste pješaci uopće ne poštuju, što dovodi do narušavanja sigurnosti jednih, ali i drugih”, kaže nam Kaletović.

Kada je riječ o saobraćajnoj kulturi, ona u ovom gradu još uvijek nije na nivou na kojem bi uistinu trebala biti, što je još jedan od problema koji se nameće u Tuzli.

“Mislim da biciklisti nikada neće zaslužiti poštovanje od drugih učesnika u saobraćaju na način kako to zaista zaslužuju. To je porazno. Nažalost, bilježimo veliki broj saobraćajnih nesreća zbog činjenice da vozači automobila nemaju osjećaja za druge. Voljela bih da ova biciklijada ukaže na to koliko imamo biciklista koji su učesnici u saobraćaju te da njihova sigurnost ipak treba biti prioritetnija”, smatra Kaletović.

Samo da je riješi od stresa, kako poručuje Kaletović, biciklizam je uspio u svojoj namjeri.

“To je zdraviji vid kretanja i smatram da je to nešto što treba znatno više popularizirati u zajednici. To je sport koji definitivno može okupirati najmlađe, kao i one najstarije. Jednostavno, od biciklizma svi imaju benefite”, naglasila je naša sagovornica.

Tuzlanska biciklijada nezvanično je najmnogoljudnija rekreativna biciklijada na Balkanu. Učesnici rekreativne vožnje Tuzlom, otvorene za sve građane, imali su priliku obići centralni dio gradskog područja i razgledati najveći broj znamenitosti grada.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79