Tuzlanski MUP o ANPR kamerama: “Slikamo vozilima bez obzira na to da li imaju domaće ili strane registarske tablice”

Na području Tuzlanskog kantona u toku je postavljanje 20 pametnih kamera, koje će snimati vozila u saobraćaju. Riječ je o ANPR kamerama, koje će policija koristiti uz pomoć informatičkog programa Renata.

– U toku je fizičko postavljanje, a mi očekujemo da će kamere u roku od mjesec i po biti u funkciji – kaže inspektor Damir Hadžić, šef Odsjeka za koordinaciju i usmjeravanje Uprave policije MUP-a TK.

Kada je u pitanju primjena ovih uređaja, treba istaći da se ne radi o takozvanim radarima koji prate brzinu vozila.

– Kamere će evidentirati registarske oznake, a s obzirom na to da je program povezan s IDDEEA-om automatski će prepoznavati vozila koja nisu registrirana te će ih izdvajati. Također, moći ćemo po registarskim oznakama pratiti vozila koja su nam iz nekog razloga interesantna, bilo da se radi o ukradenim vozilima, potragama, vozilima koja su počinila prekršaj, bez obzira na to da li imaju domaće ili strane registarske tablice.

Evo kakve ANPR kamere postavlja tuzlanska policija: Pogledajte šta sve mogu

Također, moći ćemo u slučaju određenih događaja pratiti kretanje vozila i znati kojim su dionicama prošli – pojašnjava Hadžić.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79