Tuzlanski tužioci poslali pismo, upozoravaju na zataškavanje ubistva Emira Džinića iz 2013. godine

Damiru Mehiću zvanom Bibi već treću godinu sudi se za ubistvi pokušaj ubistva. Ne bi u ovom slučaju ništa bilo čudno da Mehić nije na slobodi i da se slučaj iz nekog razloga razvlači.

Naime, prema policijskom izvještaju koji je MUP Tuzlanskog kantona dostavio Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona, osumnjičeni Damir Mehić Bibi “u sastavu organizirane kriminalne grupe zajedno sa još četvoricom (Amir Lisičić zvani Švabo, Amir Mehić brat od Bibija, Mersed Mehanović te Denis Rahmanović, svi ranije više puta osuđivani), izvršio je ubistvo Emira Džinića i pokušaj ubistva i teško ranjavanje Amira i Naila Hodžića.

Odmah nakon toga Mehić je nestao i izgubio mu se svaki trag, te je osumnjičeni postao nedostupan organima gonjenja i za imenovanim je raspisana domaća i međunarodna potraga.

Nakon pet godina skrivanja u zemlji i regionu, po međunarodnoj potjernici i razmjenom pouzdanih obavještajnih saznanja policijskih agencija iz regiona Bibi je uhapšen, a Kantonalni sud u Tuzli odredio mu je jednomjesečni pritvor.

Tad su uhapšeni i njegovi saradnici koji su mu pomagali su dugogodišnjem skrivanju i to: Azur Hadžić (koji je priveden u Semizovcu), Almir Fejzić koji je uhapšen u Tuzli.

Tokom pretresa i hapšenja, kod Damira Mehića od strane pripadnika MUP Republike Srpske 2018. godine u apartmanu na Jahorini, kod Mehića je pronađen i pištolj GLOCK 17, kao i lične karte na drugo ime i prezime. Raport objavljuje njegove krivotvorene dokumenta.

On je imao dokumente Kosova, koji su izdati na ime Esat Benushaj, te je istraga, a dalje i optužnica od 09.03.2018. godine u predmetu Kantonalnog tužilaštva Tuzla pored ubistva i ostalih krivičnih djela koja je Mehić počinio, zbog novih elemenata u istrazi, trebala biti proširena i na počinjenje još dva krivična djela – nedozvoljeno držanje oružja i falsifikovanje isprave.

Ono što je skandalozno jeste da je uprkos svemu Mehiću ukinut pritvor te su mu određene mjere zabrane. Tad je samo Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona predložilo da pritvor bude zamijenjen mjerama zabrane, koje su podrazumijevale zabranu napuštanja prebivališta u Tuzli, naredbu oduzimanja pasoša, zabranu prelaska granice BiH i naredba da se jednom sedmično javlja u policijsku stanicu, iako je Mehić već prethodno 5 godina bio u bjekstvu te je za istim bila raspisana i međunarodna potjernica te je koristio domaće i međunarodne krivotvorene dokumente u namjeri skrivanja.

No, sad se pojavljuju novi detalji ovog šokantnog slučaja. Naime, na adrese svih policijskih i pravosudnih institucija, te stranih ambasada, ali i na adresu savjetnika Ureda za borbu protiv korupcije KS Erica Larsona, stiglo je pismo tužilaca u kojem se otkrivaju uznemirujući detalji.

Prenosimo dijelove.

“Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Federalnom tužilaštvu, Državnoj agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH, Federalnoj upravi policije i Upravi policije MUP TK, ekselenciji Eriku Larsonu i Ambasadi SAD u BiH i svim slobodnim medijima, postavljamo pitanje i javno upućujemo molbu za spas pravosuđa Tuzlanskog kantona kroz navođenje samo nekih nama poznatih i jednostavno provjerljivih (nažalost notornih činjenica i aktivnosti) koje su poduzimane da se Damir Mehić amnestira krivične odgovornosti za krivična djela navedena u optužnici, te da se istom izrekne najblaža kazna, a koja kazna je prema našim saznanjima i saznanjima lica bliskih Mehiću (koja su zbog istog i napustila BiH) te kojim saznanjima zasigurno raspolažu i policijske agencije, dogovorena, te je izvlačenjem novca iz firmi “Flek securiti” i “Tom Cat” u proteklom periodu za troškove odbrane Mehića različitim licima pored raznih pritisaka i podmetanja tragova u istrazi i postupcima vještačenja isplaćeno cca. 700 000 KM te da je projekat u finalnoj fazi zbog čega svima vama upućujemo ovo javno obraćanje”, navodi se u pismu.

Ističe se kako su u pogledu samih nespornih materijalnih tragova vještaci naveli da je smrtonosna povreda Džiniću nanesena upotrebom pištolja “Beretta” i to rikošetom, ali se ne zna ko ga je koristio.

“U pogledu konkretnog ostaje sumnja na manipulaciju tragova koji su bili predmet vještačenja te otvoreno pitanje stručnosti u pogledu oblasti vještačenja da li su konkretni vještaci mogli dati ovakav nalaz i mišljenje te na osnovu kojih (stvarnih ili podmetnutih) tragova su iznijeli navedenu tezu.

Isto tako ostaje otvoreno pitanje, šta je i da li je uopšte išta Tužilaštvo TK i postupajući tužilac poduzelo u pogledu snimka video nadzora objekta “Sagitarijus” a koji snimak je kako je navedeno izbrisan, a kako je to utvrdio sudski vještak prilikom svjedočenja 22.01.2019. godine”, kaže se u pismu.

Dalje se postavlja pitanje da li je sin ubijenog, Eldar Džinić bio pod pritiskom i ucjenama.

“On nije tražio gonjenje optuženog Damira Mehića za ubistvo njegovog oca, te je na upit tužioca Kenana Balića da li podnosi imovinsko pravni zahtjev i da li se pridružuje krivičnom gonjenju rekao NE. Ko je tužilaštvu i za koliko novca plasirao tezu odbrane Mehića po kojoj će otac ranije ubijenog Aldina Beširevića zvanog Bazan, koji je ubijen 20.06.2014. godine, svjedočiti u korist Mehića, na način da će reći da mu je sin, prije nego što je ubijen, rekao, da je Aldin, a ne Mehić, ubio Džinića, te da iz pištolja koji je koristio Mehić u pucnjavi niko nije ubijen ni ranjen, te su se planirali (izgleda i ostvarili) planovi uništenja dokaza i zamjene tragova u ova dva slučaja ubistva”, piše se u pismu.

“Kakva je uloga i koje je konkretne aktivnosti prema svjedocima i porodicama oštećenih, zatim prema ljekarima koji su pisali dijagnoze Mehiću, kako bi se branio sa slobode i redovno trenirao na slobodi i boravio po ugostiteljskim objektima po Tuzli, a što je sve poduzimao Salko Zildžić koji je aktivista Stranke demokratske akcije i član Kick box kluba “Flek Tom Cat”. Istovremeno Zildžić je ostaloj braći Mehić koji su također procesuirani i osuđivani za najteža krivična djela uključujući ubistva Amiru i Samiru pružao podršku, baš kao i Sead Mujkanović vlasnik gradevinske firme “Tom Cat”, iz Tuzle koji je prema pouzdanoj i zvaničnoj obavještajnoj informaciji dostavljenoj tužilaštvu, uticao na svjedoka Amira Hodžića, nudeći mu novac da promjeni iskaz prema braći Damiru i Amiru Mehiću u predmetu Kantonalnog tužilaštva Tuzla broj T03 0 KT 0034357 13. Zašto u istrazi konkretnog ubistva nisu adekvatno krivično procesno nisu tretirana”, pitaju se tužioci.

(Raport.ba)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79