U Beogradu obilježena 15. godišnjica nezavisnosti Kosova

Večeras je obilježena 15. godišnjica nezavisnosti Kosova u organizaciji Kancelarije za vezu Prištine u Beogradu.

Ovo je prvi put da se u Beogradu obilježava godišnjica proglašenja nezavisnosti Kosova.

“Na poziv ambasadora Jetisha Jasharija, prvi put je obilježena godišnjica nezavisnosti Republike Kosovo u Beogradu, na njenu 15. godišnjicu”, napisao je na Facebooku Ragmi Mustafi, dosadašnji predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca u Srbiji.

Mustafi je saopštio da su pored institucionalnih i političkih predstavnika Albanaca iz Preševske doline, obilježavanju nezavisnosti Kosova prisustvovali su i predstavnici civilnog društva u Beogradu, kao i predstavnici međunarodnih diplomatskih misija.

“Posebna emocija. Sretno Kosovo”, napisao je Mustafi.

Obilježavanju Dana nezavisnosti Kosova prisustvovao je i jedini albanski poslanik u Narodnoj Skupštini Srbije Shaip Kamberi, koji je također podijelio fotografije sa tog događaja na Facebooku.

Kosovo je 17. februara 2008. godine proglasilo nezavisnost od Srbije, ali Srbija nije priznala Kosovo. Dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije vodi se u Briselu od 2011. godine.

Na osnovu sporazuma potpisanog u Briselu, Priština i Beograd su razmijenili prve oficire za vezu, juna 2013. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79