U BiH 19.000 osoba dolazi po obrok u javnu kuhinju

Prema izvještaju predstavnika Razvojnog programa UN u Bosni i Hercegovini, Amine Omičević, u zemlji je evidentirano oko 19.000 korisnika koji svakodnevno odlaze u 57 javnih kuhinja kako bi dobili svoj dnevni obrok. Iako ove javne kuhinje igraju ključnu ulogu u osiguravanju hrane za ugrožene kategorije stanovništva, situacija ukazuje na alarmantnu potrebu za socijalnom pomoći.

Omičevićeva je istaknula da se većina ovih javnih kuhinja oslanja na finansiranje iz lokalnih izvora, uključujući građane, organizacije civilnog društva te lokalne opštine i gradove. Međutim, važno je napomenuti da u 70 opština i gradova u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine ne postoji ovakva usluga, što stvara dodatan izazov za one koji su u potrebi.

Radionice poput nedavno održane u Doboj, planirane su u pet lokalnih zajednica kako bi se skrenula pažnja na problem pristupa hrani za ugrožene kategorije stanovništva. Također, cilj je stvaranje preporuka za donosioce odluka kako bi pravo na hranu, kao osnovno ljudsko pravo, bilo formalizirano u domaćoj legislativi.

Primjer iz Doboja pokazuje kako su lokalne inicijative i organizacije ključni igrači u rješavanju ovog problema. Nakon poplava 2014. godine, Narodnu kuhinju u Doboj su organizirali Gradska uprava Doboja i Medžlis dobojske Islamske zajednice, a trenutačno je upravlja nevladina organizacija “Emaus” iz opštine Doboj Istok. Ova inicijativa pokazuje kako zajednički napor može pomoći onima u potrebi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79