U BiH se pojavile falsifikovane novčanice: Izgledom autentično odgovaraju ispravnim

Na području Bihaća, Bosanske Krupe i Velike Kladuše u prometu su se pojavile falsifikovane novčanice u apoenima od 10, 20, 50 i 100 KM, potvrdio je za Srnu portparol Ministarstva unutrašnjih polsova /MUP/ Unsko-sanskog kantona Adnan Beganović.

Beganović je rekao da falsifikati izgledom autentično odgovaraju ispravnim novčanicama te da je način njihovog stavljanja u promet identičan u svim slučajevima. “Nepoznata lica iskoristila su autentičnost novčanica pa nepažnjom službenika javnih i privatnih poslovnih subjekata, usljed nedostatka uređaja za provjeru ispravnosti novca, falsifikovane novčanice stavljaju u promet”, pojasnio je Beganović.

On je naveo da je riječ o prometu takozvanog “filmskog novca” te da pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona postupaju po nalogu Tužilaštva BiH u predmetu istrage stavljanja u promet falsifkovanih novčanica.

“U konsultacijama sa tužiocem ovo djelo je okarakterisano kao krivično djelo falsifikovanja novca”, rekao je Beganović.

On je upozorio građane da obrate pažnju i dodatno provjeravaju novac prilikom primopredaje.

“Ukoliko uoče neku sumnjivu transakciju neka obavijeste najbližu policijsku stanicu”, rekao je Beganović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79