U BiH se pojavio novi soj afričke svinjske kuge

U BiH se pojavio novi soj afričke svinjske kuge


Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske je, od strane nadležne veterinarske stanice, obaviješteno o novoj pojavi afričke svinjske kuge na poljoprivrednom gospodarstvu s područja Grada Orašja.  O istom su informirani i nadležni veterinarski inspektori koji će u predstojećem periodu poduzimati pojačane mjere nadzora i kontrole.

Skrećemo pozornost nositeljima poljoprivrednih gospodarstava, odnosno vlasnicima životinja da poduzmu sve zakonom predviđene mjere, kao i mjere koje će doprinijeti poboljšanju sigurnosnih uvjeta na gospodarstvu (farmama), radi sprečavanja pojave i daljnjeg širenja ove visoko zarazne bolesti za svinje a koja može značajno utjecati na financijske gubitke poljoprivrednog gospodarstva koje se bavi svinjogojstvom.

Također, podsjećamo da je odredbom članka 3. Pravilnika o postupku isplate nadoknade štete za neškodljivo uklanjanje seropozitivne životinje („Službene novine Federacije BiH“, broj: 98/12 i 88/18), propisano da vlasniku seropozitivnih životinja neće se isplatiti nadoknada štete ukoliko, između ostalog, životinje nisu obilježene propisanom ušnom markicom.

Stoga, pozivamo sve vlasnike životinja (svinja) s područja Županije Posavske da se, ukoliko nisu, jave nadležnoj veterinarskoj organizaciji radi provođenja propisanih mjera zaštite, kao i obilježavanja životinja, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija