U BIH UGROŽENO 10.000 RADNIH MJESTA

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković izjavio je danas da je u BiH ugroženo 10.000 radnih mjesta nakon što je Kosovo uvelo 100-postotne carine na bh. proizvode

Vuković: Prava adresa za ovu situaciju Evropska komisija kao nosilac CEFTA-e

Na press konferenciji, koja je održana u Sarajevu, istaknuto je da izvoz iz BiH u zemlje CEFTA-e čini 15 posto ukupnog bh. izvoza, dok izvoz na Kosovo predstavlja samo četiri procenta.

Vuković je rekao da BiH na Kosovo izvozi robu u 10 puta većoj vrijednosti nego što uvozi, zbog čega uvođenje kontramjera ne bi imalo efekta.

– Ušlo se u sferu političkog djelovanja, što VTKBiH ne bi smjela posmatrati na takav način, ali moramo naći neke odgovore za naše privrednike. Dali smo punu podršku Predsjedništvu BiH i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za poduzimanje svih potrebnih mjera – naveo je Vuković.

Dodao je da je prava adresa za ovu situaciju Evropska komisija kao nosilac CEFTA-e, jer unutar tog trgovinskog sporazuma ne postoji mehanizam za rješavanje sporova.

Precizirano je da jedna petina bh. izvoza na Kosovo otpada na proizvode iz RS-a, dok ostatak čine proizvodi iz FBiH.

Glavni izvozni proizvodi iz BiH na tržište Kosova su mlijeko, ulje i papirna galanterija

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments