U FBiH plin pojeftinio za 9,6 posto

U FBiH plin pojeftinio za 9,6 posto


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici je usvojila zahtjev Energoinvesta za smanjenje prodajne cijene prirodnog gasa za prvi kvartal 2023. godine za 9,6 posto.

Energoinvest je podnio zahtjev prema kojem bi se cijena prirodnog plina umanjila za 9,6 posto. Takva odluka primjenjivala bi se već od 1. januara tekuće godine.

Niža cijena plina, prije svega rezultat je što je Gazprom export smanjio prodajnu cijenu, za skoro 5 posto, uprkos poskupljenju transportnog sustava u Republici Srpskoj, navode iz Energoinvesta. Stručnjaci za energetiku smatraju da ima prostora i za znatno niže smanjenje od najavljenih 10 posto, a ministar Džindić smatra da bi se trend opadanja cijena mogao nastaviti i u narednom periodu.

Istodobno, i za korisnike Toplana u Kantonu Sarajevo stižu dobre vijesti. Iz KJKP Toplane, naveli su da će nakon što budu imali konačnu informaciju o pojeftinjenju plina uputiti zahtjev Vladi KS za korigiranje cijena centralnog grijanja sukladno umanjenoj cijeni plina.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija