U FBiH raste broj zaraženih i preminulih od koronavirusa

Protekle sedmice u FBiH je zabilježen porast broja zaraženih, kao i smrtnih slučajeva u FBiH u odnosu na prethodni sedmodnevni period, saopćeno je iz Ministarstva zdravstva FBiH. Ono što ohrabruje je da je sedmična incidenca, odnosno broj novooboljelih na 100.000 ljudi i dalje prilično nizka i iznosi 6,9.

I dalje veliki rizik predstavlja povećan broj dolazaka turista u našu zemlju, kao i odlazak državljana BiH u druge zemlje u toku ljetnih godišnjih odmora. Zbog svega toga Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH na današnjoj sjednici je donijelo preporuku o produžavanju roku važnosti epidemioloških mjera koje su trenutno na snazi, za još 14 dana. Te mjere se, prije svega, odnose na održavanje fizičke distance, te nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima, pogotovo gdje je prisutno više ljudi.

Ipak, na današnjoj sjednici Kriznog štaba najviše se govorilo o planu vakcinacije.

– U prijedlogu nove naredbe je navedeno da se, osim postojećih prioritetnih grupa, počne s vakcinacijom uposlenih u obrazovnom sektoru, policiji, vatrogasnim službama, socijalnoj zaštiti i medijima, te studenata fakulteta zdravstvenih usmjerenja. Nakon toga, zavodi za javno zdravstvo kantona, dužni su početi pozivanje i ostalog stanovništva na vakcinaciju, a prema raspoloživim količinama vakcina. Nadležna tijela vlasti u kantonima, kao i kantonalne zdravstvene ustanove, dužne su osigurati pomoć za komunikaciju s osobama koje imaju poteškoće sa sluhom i vidom, i to najmanje jedan dan u sedmici na mjestu provedbe vakcinacije.

Nadležna tijela vlasti u kantonima, kao i zdravstvene ustanove u kantonima, dužne su otvoriti punktove za masovnu imunizaciju na nivou općina, zatim formirati mobilne timove za imunizaciju, posebno ugroženih grupa stanovništva (osobe koje zbog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti doći u centre za imunizaciju, migranti, Romi i dr.), kao i stanovništva koje je udaljeno od vakcinalnih punktova. Također, nadležna tijela vlasti u kantonima, kao i zdravstvene ustanove u kantonima, dužna su vakcinaciju obavljati svih sedam dana u sedmici u razdoblju od 08:00 do 20:00, a po potrebi i duže, u skladu sa raspoloživim ljudskim i materijalno-tehničkim resursima, navodi se u saopćenju Ministarstva zdravstva FBiH.

Sve danas donesene preporuke biće proslijeđene Vladi FBiH na usvajanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79