U Fojnici nestao Kur'an star oko skoro 300 godina: Krađa otkrivena slučajno

Kur'an star oko 300 godina nestao je iz Atik džamije u Fojnici gdje se godinama čuva, a policija radi na tome da pronađe kradljivca te da se ova vjerska knjiga neprocjenjive vrijednosti vrati tamo gdje pripada.

Prema riječima Edina ef. Roje, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Fojnica, on je o tom nemilom događaju upoznat u utorak poslijepodne.

– Taj dan su Ajdin ef. Behlil i Abdulah ef. Šemić otišli u Atik džamiju da Kur'an pokažu glavnom imamu iz Dubrovnika koji je došao u posjetu. Međutim, Kur'an nisu zatekli na mjestu na kojem je bio. On stoji u zidu, u jednom kao sefu sa vratima, ali Kur'ana, kada su došli, nije bilo – kazao je.

Dodao je da su to su odmah prijavili Policijskoj stanici Fojnica, a policija je izašla na mjesto događaja i obavila uviđaj.

– U toj džamiji se klanja samo džuma, te uoči petka i ponedjeljka klanjaju se namazi akšam i jacija. Međutim, turisti je često posjećuju zbog historijskog značaja same Atik džamije i njene starine, a ujedno su imali priliku i da vide Kur'an – objasnio je dodavši da ne zna ko je mogao odnijeti Kur'an iz džamije niti kada se tačno to desilo.

FOTO: Anadolija

 

– Nadamo se da će se, ako Bog da, to što prije rasvijetliti. Medžlis Islamske zajednice Fojnica će učiniti sve da u tome pomogne – kazao je ef. Rojo.

Ukradeni Kur'an specifičan je po tome što je pisan u kasabi Fojnica 1161. hidžretske, odnosno 1751. godine. Glavni imam ispričao je da je prepisivač ili pisar tog Kur'ana Mustafa bin Salih bin Mahmud.

– To govori o tome da je u to vrijeme bilo učenih ljudi koji su pisali Kur'ane, koji su znali arapsko pismo i izuzetno dobro pisali. Kur'an nije štampan, napisan je rukom, krasnopisom, i zbog toga ima određenu težinu i neprocjenjivu vrijednost. Ovo što se desilo je gubitak historijskog značaja za MIZ, Fojnicu, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu – istakao je ef. Rojo.

Prema nekim informacijama, Kur'an je pronađen 1821. godine kada je spaljena Atik džamija u njenom zidu.

Iz MUP-a Srednjobosanskog kantona potvrdili su nam da je krađa Kur'ana prijavljena policiji.

– Prijavljeno je da je izvšena krađa u Atik džamiji, kojom prilikom je ukraden jedan od najstarijih pisanih Kur'ana na ovim područjima. Policija u saradnji sa Tužilaštvom poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti – kazao je Hasan Hodžić, glasnogovornik MUP-a SBK.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79