U iznosu od 2.900 KM: Roditelji kažnjeni zbog odbijanja vakcinacije djece

U iznosu od 2.900 KM: Roditelji kažnjeni zbog odbijanja vakcinacije djece


Od januara do danas u Federaciji Bosne i Hercegovine zabilježeno je 4.170 slučajeva zaraze morbila, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH. U Kantonu Sarajevo je od januara do 27. maja prijavljeno 3.139 oboljenja, što pokazuje da se epidemija ne smiruje.

Stručnjaci ističu da je jedini način za zaustavljanje širenja morbila imunizacija. Međutim, mnogi roditelji odbijaju vakcinaciju, što je dovelo do uvođenja zakonskih kazni za one koji ne poštuju obaveznu imunizaciju djece. Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUIP) je već kaznila mnoge roditelje zbog ovog propusta.

Inspektorat sanitarne, zdravstvene, farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu je tokom marta i aprila 2024. godine, na osnovu potvrda o nepotpunom vakcinalnom statusu, pokrenuo 99 inspekcijskih postupaka, što je rezultiralo izdavanjem 29 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 2.900 KM.

Sanitarni inspektori zaprimaju potvrde od JU Dom zdravlja KS koje su ovjerene potpisom i faksimilom pedijatra, a koje sadrže podatke o djetetu koje nije vakcinisano te podatke o roditeljima ili starateljima koji odbijaju obaveznu imunizaciju. Po zaprimanju potvrde, roditelji ili staratelji dobivaju poziv da pristupe u prostorije KUIP-a radi utvrđivanja činjeničnog stanja.

Inspektori upoznaju roditelje ili staratelje sa zakonskom obavezom imunizacije, u cilju povećanja kolektivnog imuniteta. U slučaju odbijanja, izriče se novčana kazna u iznosu od 100 do 2.000 KM zbog propuštanja dužne brige za maloljetnu osobu. Ukoliko roditelji ili staratelji prihvate obavezu izvršenja imunizacije, daju im se dva mjeseca za obavljanje vakcinacije, a potvrdu o izvršenoj vakcinaciji inspektori kontroliraju po službenoj dužnosti.

Inspekcijski nadzor se provodi u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Pravilnikom o načinu provedbe obavezne imunizacije, imunoprofilakse i hemoprofilakse protiv zaraznih bolesti, te Naredbom o programu obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti za 2023. godinu. Razlog odbijanja vakcinacije roditelji najčešće navode sumnju u kvalitet vakcina te bojazan od mogućih posljedica.

Stručnjaci i dalje apeliraju na važnost vakcinacije kao jedine učinkovite mjere za zaštitu od morbila i očuvanje javnog zdravlja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija