U Jajcu padala kiša: Snimljeno kako grom udara u stablo

Zbog visokih temperatura zraka i visokih vrijednosti UV indeksa Federalni hidrometeorološki zavod izdaje narandžasto upozorenje. Širom Bosne i Hercegovine u periodu od 11.07.2024. do 17.07.2024. godine na snazi je upozorenje. Dnevne temperature zraka između 35 i 42 °C.

Temperature iz dana u dan rastu, Mostar danas najtopliji sa skoro 41°C(u hladu). Dominira sunčano vrijeme ali uz rijeđu pojavu pljuskova sa grmljavinom.

Jedan takav pljusak sa grmljavinom trenutno se nalazi na području Jajca. Ovo je zabilježen udar groma na Velikom Plivskom jezeru.

Ovako je izgledao udar groma na Plivskom jezeru iz Šipova

Foto: Salih Pucar/Jajce Online

U većem dijelu zemlje temperature u granicama NARANDŽASTOG upozorenja, max dnevna temperatura zraka ≥35 °C.

Lokalno na sjeveru i sjeveroistoku Bosne CRVENO upozorenje sa max dnevnim temperaturama ≥ 38 °C, a u Hercegovini ≥ 40 °C.

U većem dijelu zemlje se očekuju i tropske noći kad je minimalna temperatura zraka veća ili jednaka 20 °C.

Preporuke, mjere, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji: Poduzmite mjere opreza i pratite posljednju prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni na prekid aktivnosti na otvorenom. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79