U Kantonu Sarajevo skoro 700 novozaraženih koronavirusom

21.12.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Stroge mjere prevencije sirenja virusa Covid-19 ostaju aktualne i za vrijeme novogodisnjih praznika. Svi su obavezni nositi maske na otvorenom i zatvorenom i rad ugostiteljskih objekata ogranicen je do 23 sata, nakon cega je i zabranjeno kretanje. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Nakon laboratorijskih analiza 1.776 uzoraka, u Kantonu Sarajevo je proteklog dana evidentirano 696 novooboljelih osoba od koronavirusa.

Od ovog broja novozaraženih, njih 413 pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama.

Nažalost, tokom jučerašnjeg dana, preminulo je 16 pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom. Zabilježen je oporavak 427 osoba u istom periodu.

Trenutno je u KS hospitalizirana 451 osoba sa oboljenjem COVID-19. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo nalaze se 302 pacijenta, a u Općoj bolnici „Prim. dr Abdulah Nakaš“ 149 pacijenata. Pomoć respiratora koristi 12 osoba.

Kanton Sarajevo danas bilježi 4.339 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj novozaraženih osoba iznosi 587.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS pozivaju na maksimalno poštivanje epidemioloških mjera. Preporuka stanovništvu starijem od 65 godina i osobama sa hroničnim oboljenjima je da maksimalno ograniče kretanja i upotrebu javnog gradskog prijevoza. Također se preporučuje građanima da odgode ili svedu na najmanju moguću mjeru putovanja unutar BiH, kao i van države prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79