U KS otkrivena dva slučaja trgovine ljudima

Na inicijativu Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo je u aprilu 2020. godine formirala Koordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima Kantona Sarajevo. Ovaj tim je osmišljen na načelu reprezentativnosti, uključujući sve relevantne institucije i organizacije civilnog društva koje imaju nadležnosti i aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima.

Koordinacioni tim redovno podnosi izvještaje o stanju trgovine ljudima u Kantonu Sarajevo Vladi Kantona Sarajevo, kako mjesečno tako i polugodišnje. Prema rezultatima izvještaja za 2023. godinu, evidentirana su dva krivična djela trgovine ljudima i jedno krivično djelo krijumčarenja ljudi na području Kantona Sarajevo.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo podnijeli su nadležnom tužilaštvu dva izvještaja o počinjenim krivičnim djelima, od kojih je jedan bio vezan za radnu eksploataciju, a drugi za krijumčarenje ljudi.

Osim toga, mobilni tim za prevenciju prosjačenja podnio je prijavu za jedno krivično djelo trgovine ljudima Federalnoj upravi policije na daljnje postupanje.

Ministar MUP-a Kantona Sarajevo, Admir Katica, istaknuo je uspješno djelovanje Koordinacionog tima u borbi protiv trgovine ljudima na području Kantona Sarajevo. Naglasio je i značajne izmjene zakonske regulative koje je tim predložio kako bi se bolje definirala ova oblast.

Ministar je izrazio spremnost da se svi prijedlozi razmotre i zajednički djeluje na usklađivanju zakonskih rješenja radi efikasnije borbe protiv trgovine ljudima, krijumčarenja i prosjačenja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79