U KS se od 2022. nije obavila deratizacija! SDA: Želi se pogodovati firmi IDS Zdrava Sredina, bliski su NiP-u

Tokom nastavka 14. sjednice Skupštine Kantona Sarajevo burnu raspravu izazvao je prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o obaveznoj preventivnoj sistematskoj deratizaciji na području KS.

Ministar zdravstva KS Enis Hasanović kazao je da se od 2022. godine nije obavila deratizacija. Kao razlog je naveo probleme sa tenderom i stalnim žalbama koje su ga obarale. Zbog toga se predlažu izmjene zakona koje će omogućiti realizaciju tendera. Na njegovo izlaganje reagovala je opozicija, prije svega zastupnici Stranke demokratske akcije.

“Vi, ministre, čini mi se, mnogo toga ne znate, svjesno ili nesvjesno. Izmjenama zakona i ukidanjem pojedinih članova želi se pogodovati određenim firmama, a koje nemaju potrebne reference, odnosno imaju nekoliko zaposlenika i nemaju neophodne prostore za skladištenje”, kazao je Haris Zahiragić, zastupnik SDA.

Želi se pogodovati firmi IDS Zdrava Sredina koja je bliska jednoj frakciji Naroda i pravde, tvrdi Zahiragić.

“U dvadesetak odgovora iz javnih ustanova dobio sam skoro isto toliko odgovora da je posao deratizacije dobijala upravo ova firma. Ove godine ta firma je dobila posao, izvan sistemske deratizacije, na Univerzitetu Sarajevo.

Ta firma, za razliku od nekih drugih, nema kapacitet da skladišti taj opasni otrov, a radi se o desetak tona. Nemaju rješenje da uvezu i prometuju tim otrovom. Ne mogu tašna-mašna firme dobijati ovakav posao.

Ovim se direktno može ugroziti zdravlje stanovnika KS. Zbog svega ovoga želim da povučete ovu tačku s dnevnog reda”, poručio je Zahiragić.

Na ozbiljen posljedice upozorili su i zastupnici SDA Faruk Kapidžić i Mahir Dević, kao i Muamer Bandić (Stranka za Bosnu i Hercegovinu).

S druge strane, vladajuća koalicija koju čine Socijaldemokratska partija, NiP i Naša stranka smatra da se treba ići u proces deratizacije, jer je to trebalo uraditi još prošle godine, prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79