U Njemačkoj dozvoljeno posjedovanje 25 grama sušenog kanabisa i tri biljke u kući

Foto: Freepik

Od 1. aprila odraslima u Njemačkoj je dozvoljeno da sa sobom nose do 25 grama sušenog kanabisa i da uzgajaju do tri biljke marihuane kod kuće.

Javna potrošnja će biti dozvoljena, sve dok nije u vidokrugu djece ili u blizini sportskih objekata. Također, bit će zabranjeno konzumirati travu i u pješačkim zonama od 7 do 20 sati. Odrasli će takođe moći da čuvaju do 50 grama lijeka kod kuće.

Specijalnim klubovima kanabisa bit će dozvoljeno da uzgajaju i kupuju drogu na ograničenoj osnovi od 1. jula. Klubovi mogu imati do 500 članova.

Novi zakoni uslijedili su nakon burne debate o prednostima i nedostacima omogućavanja lakšeg pristupa ovom, kako ga nazivaju, lijekom.

Vlada kaže da će dekriminalizacija kanabisa pogoditi skriveno tržište i smanjiti širenje kontaminiranog kanabisa, čime će se zaštititi mladi ljudi. Ali bilo je kritika o mogućem uticaju na mlade.

“Sa naše tačke gledišta, zakon kakav je napisan je katastrofa”, rekla je za agenciju Frans pres (AFP) Katja Zajdel, terapeutkinja u centru za narkomane u Berlinu, Tannenhof Berlin-Brandenburg.

“Pristup proizvodu će biti lakši, njegov imidž će se promijeniti i postati normalizovaniji, posebno među mladima”, rekla je Sajdel i dodala da očekuje povećanje upotrebe kanabisa “barem u početku”.

Konzumacija kanabisa za osobe mlađe od 18 godina i dalje će biti nezakonita.

Novi zakon također ima neke mjere zaštite za mlade ljude, uključujući zabranu pušenja kanabisa u krugu od 100 metara (328 stopa) od škola, vrtića, igrališta ili sportskog centra.

Njemački ministar zdravlja Karl Lauterbah obećao je veliku kampanju za edukaciju mladih o zdravstvenim rizicima i jačanje programa prevencije.

Međutim, planirana medijska kampanja nije ubijedila kritičare.

Savezni centar za zdravstveno obrazovanje, povezan sa ministarstvom zdravlja, rekao je AFP-u da će “preuzeti svoju odgovornost proširenjem ponuda za prevenciju”.

Južna država Bavarska u međuvremenu testira online kurs za obuku nastavnika o tome kako da pristupe ovoj temi u školama.

Prema zvaničnim statistikama iz 2021. godine, 8,8 posto odraslih u Njemačkoj starosti od 18 do 64 godine izjavilo je da je konzumiralo kanabis bar jednom u prethodnih 12 mjeseci.

Među ljudima od 12 do 17 godina, taj broj je porastao na skoro deset posto.

Vlada je ranije rekla da se mnogi korisnici oslanjaju na drogu iz medicinskih razloga i da će novi zakon također poboljšati kvalitet kanabisa koji konzumira sve veći broj mladih ljudi.

Posmatrači iz cijelog svijeta pomno će pratiti kako zakon funkcioniše u praksi u Njemačkoj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79